Elevii critică ordonanţa Ministerului Educaţiei cu privire la refugiaţii ucraineni: Cîmpeanu îşi bate joc de tinerii care fug de război

  • Mai multe asociaţii de elevi critică ordonanţa prin care sunt sprijiniţi şi se oferă asistenţă umanitară copiilor ucraineni.
  • Elevii o consideră o bătaie de joc.
35261 afișări
Imaginea articolului Elevii critică ordonanţa Ministerului Educaţiei cu privire la refugiaţii ucraineni: Cîmpeanu îşi bate joc de tinerii care fug de război

Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC), Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov (AEBI), Asociaţia Vâlceană a Elevilor (AVE), Asociaţia Elevilor din Timiş (AETm), Asociaţia Elevilor din Bacău (AEBc) şi Asociaţia Elevilor din Maramureş critică ordonanţa de urgenţă pentru stabilirea unor măsuri de sprijin şi asistenţă umanitară, considerând-o o bătaie de joc la adresa copiilor ucraineni.

Luni, Guvernul a adoptat o Ordonanţă de Urgenţă pentru stabilirea unor măsuri de sprijin în contextul războiului din Ucraina. La nivelul acesteia este prevăzută asigurarea unor beneficii la transportul în comun copiilor proveniţi din Ucraina, „acestea fiind însă prezentate într-un mod neinteligibil şi fără sens, textul ordonanţei reprezentând o bătaie de joc la adresa tinerilor care au fugit din calea războiului şi au ajuns, în căutarea unui refugiu, în România”.

„La nivelul art. 11, alin. 6, lit. c) este prevăzut dreptul copiilor veniţi din Ucraina la facilităţi pentru transport similare cu elevii din România. La momentul actual, conform Legii educaţiei, elevii din România ar trebui să beneficieze de gratuitate la servicii publice de transport. Totuşi, la lit. d) a aceluiaşi aliniat este prevăzut faptul că elevii ucraineni orfani, cu CES sau pentru care s-a stabilit o măsură de protecţie specială beneficiază de gratuitate, insinuându-se că ceilalţi nu ar beneficia.
În fapt, Guvernul face referire la nivelul lit. c) la o serie de prevederi legale ce NU mai sunt în vigoare. Astfel, anterior adoptării legii nr. 226/2020, elevii beneficiau de reduceri de 50% la transport, nu de gratuitate, existând distincţia între elevi şi elevii cu anumite situaţii particulare (CES, orfani, etc.). De aproape 2 ani, această distincţie a fost eliminată, pentru că toţi elevii beneficiază de gratuitate, însă se pare că Guvernul doreşte să o reintroducă într-un mod fără sens pentru refugiaţii din Ucraina, care se feresc din calea ororilor de acasă”, spun elevii.

Mai mult, ei susţin că nu este clar dacă elevii proveniţi din Ucraina vor beneficia de transport judeţean gratuit, la fel cum nu este clar nici dacă elevii din România beneficiază de acest drept.

„Guvernul şi Senatul au dat dovadă 0 interes în vederea rezolvării acestor probleme, deşi în ultimele zile majoritatea guvernanţilor nu au ezitat să se pozeze la graniţă, prefăcându-se că vor să ajute refugiaţii. Aceste acţiuni nu vin decât ca o reflexie a atitudinilor decidenţilor din ultimii ani, categoriile dezavantajate nu deservesc decât atingerii unor cote de capital de imagine. Solicităm Guvernului să ia măsuri reale pentru asigurarea unor facilităţi pentru copiii refugiaţi, nu să îşi bată joc de ei adoptând ordonanţe cu texte neinteligibile, menite să creeze o confuzie legislativă din care copiii să aibă de suferit”, arată asociaţiile citate într-un comunicat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici