Elevii nu mai trebuie să solicite adeverinţe pentru a-şi valida calitatea de asigurat CNAS

Elevii şi studenţii nu mai trebuie să solicite adeverinţe pentru a-şi valida sau actualiza calitatea de asigurat ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), anunţă Ministerul Educaţiei.

3535 afișări
Imaginea articolului Elevii nu mai trebuie să solicite adeverinţe pentru a-şi valida calitatea de asigurat CNAS

Elevii nu mai trebuie să solicite adeverinţe pentru a-şi valida calitatea de asigurat CNAS (Imagine: Shutterstock)

"Procedurile de gestionare a calităţii de asigurat pentru elevii şi studenţii (inclusiv doctoranzii) cu vârsta între 18 şi 26 de ani se simplifică, ca urmare a semnării unui protocol pe această temă între Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice (MENCŞ) şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Documentul vizează debirocratizarea sistemului de asigurări sociale de sănătate, printr-un efort comun al celor două instituţii", se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Educaţiei, remis joi agenţiei MEDIAFAX.

Sursa precizată mai arată că potrivit legislaţiei în vigoare, elevii şi studenţii (inclusiv doctoranzii) cu vârsta între 18 şi 26 de ani sunt asiguraţi fără plata contribuţiei de asigurări de sănătate, dacă nu realizează venituri din muncă.

"Până în acest moment, pentru a-şi actualiza calitatea de asigurat, persoanele în cauză erau obligate, la începutul fiecărui an de învăţământ, să depună la sediul casei de asigurări de sănătate în evidenţa căreia se află o adeverinţă eliberată de instituţia în care studiază. Protocolul semnat de MENCŞ şi CNAS va permite eliminarea acestei formalităţi, iniţial pentru elevi, iar într-o etapă ulterioară şi pentru studenţi/doctoranzi", mai scrie în comunicat.

Verificarea şi validarea calităţii de asigurat urmează să fie făcute de CNAS prin intermediul unor servicii web dezvoltate de Ministerul Educaţiei şi a accesului la datele din Sistemul Informatic Integrat al Învăţământului din România (SIIIR).

Nu în ultimul rând, Ministerul Educaţiei şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate vor asigura şi controla modul de respectare a prevederilor protocolului pentru asigurarea protecţiei şi securităţii datelor furnizate.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici