STUDIU  Elevii români, mai toleranţi cu colegii de etnie romă

Numărul copiilor care ar accepta un coleg de clasă sau de bancă de etnie romă a crescut considerabil în ultimii 10 ani şi ajunge la peste 60%, potrivit unui studiu realizat de Salvaţi Copiii.

278 afișări
Imaginea articolului Elevii români, mai toleranţi cu colegii de etnie romă

Agentia Nationala pentru Romi, Facebook

Cu toate că elevii de etnie romă încă se confruntă cu situaţii legate de discriminare şi segregare, procentul copiilor care ar fi de acord să aibă un coleg de clasă rom a crescut de la 48,7%, în 2013, la 61,8%, potrivit unei anchete sociologice reprezentative realizată de Organizaţia Salvaţi Copiii România, lansată în luna aprilie.

Mai mult, copiii afirmă că nu ar avea nimic împotrivă să aibă un coleg de bancă de etnie romă, procent considerabil în creştere, în ultimii zece ani: de la 32,3% la 50,4%.

În egală măsură, se observă o scădere semnificativă a procentului celor care ar fi împotrivă să fie colegi de clasă/bancă cu un elev rom: cu circa 14 puncte procentuale în cazul colegului de clasă, respectiv 7%, în cazul colegului de bancă.

Organizaţia Salvaţi Copiii a dezvoltat, încă din anul 1998, programe de includere preşcolară şi şcolară a copiilor din medii defavorizate, cu prioritate romi. Urmărind creşterea accesului la educaţie preşcolară şi îmbunătăţirea nivelului de pregătire pentru şcoală, Grădiniţa Estivală a constituit o modalitate prin care copiii au fost atraşi către şcoală, au fost ajutaţi să se integreze şi a fost redus decalajul educaţional faţă de copiii care au beneficiat de pregătire preşcolară tipică.

Sprijinul socio-educaţional urmăreşte interesul copilului în mod real, prin măsuri sociale integrate.

„Sprijinim fetele şi femeile rome să se organizeze în grupuri de iniţiativă şi împreună să dezvolte acţiuni de mobilizare şi participare civică, de creştere a accesului la diferite tipuri de servicii, de conştientizare şi creştere a informării cu privire la drepturile omului, egalitate de şanse şi egalitate de gen, drepturi reproductive şi maternale, violenţă domestică. Una din temele noastre este lipsa accesului la infrastructură, problemă care afectează în primul rând fetele şi femeile rome. Atunci când nu ai drumuri practicabile, femeile rome sunt cele care spală mai mult, cele care trebuie să care în braţe copiii până la şcoală sau la doctor, să care apă din cauză că locuinţele nu sunt racordate la reţeaua publică”, a spus Carmen Gheorghe, Preşedinte E-Romnja (Asociaţia pentru Promovarea Drepturilor Femeilor Rome).

La rndul său, Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv Salvaţi Copiii România, a declarat: „Rezultatele anchetei Salvaţi Copiii România arată că schimbările pozitive de durată sunt cele care pornesc atât de la modele de integrare socială care urmăresc cu adevărat beneficiarul, cât şi de la comunitate. Faptul că elevii români au devenit mai toleranţi faţă de colegii de etnie romă este o achiziţie pozitivă, pe care trebuie să o consolidăm”.

În perioada martie 2021 – decembrie 2023, Salvaţi Copiii România derulează proiectul „Servicii integrate pentru persoane de etnie romă din comunităţi vulnerabile”, finanţat prin Granturile SEE - Programul Dezvoltare Locală, destinat persoanelor de etnie romă. Obiectivul general al proiectului este dezvoltarea unui sistem integrat şi inovator de servicii accesibile şi de calitate care să asigure creşterea incluziunii şi abilitarea romilor din patru localităţi de la nivelul judeţelor Neamţ, Suceava, Timiş şi Dolj. Proiectul implementat în parteneriat cu Asociaţia E-Romnja şi Primăria Bahna- Neamţ, vizează oferirea de servicii sectoriale integrate de calitate pentru 1.310 persoane în situaţii de vulnerabilitate, din care 1.275 de etnie romă, din comunităţile marginalizate din patru judeţe din România: Neamţ (Bahna, sat Izvoare), Suceava (Ciprian Porumbescu, sat Ciprian Porumbescu), Timiş (Checea, sat Checea) şi Dolj (Breasta, sat Breasta). De asemenea, prin proiect sunt prevăzute şi acţiuni de abilitare a persoanelor de etnie romă, precum şi măsuri de îmbunătăţire a gradului de conştientizare pentru combaterea discriminării.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici