Elevii şi profesorii, pontaţi la intrarea şi ieşirea din şcoală, absenţele anunţate lunar la Ministerul Educaţiei

Elevii şi profesorii vor avea din anul şcolar 2011-2012 legitimaţii cu care vor ponta intrarea şi ieşirea din şcoală, toate absenţele acestora fiind raportate lunar la Ministerul Educaţiei, a anunţat, duminică, secretarul de stat Oana Badea.

911 afișări
Imaginea articolului Elevii şi profesorii, pontaţi la intrarea şi ieşirea din şcoală, absenţele anunţate lunar la Ministerul Educaţiei

Elevii şi profesorii, pontaţi la intrarea şi ieşirea din şcoală, absenţele anunţate lunar la Ministerul Educaţiei (Imagine: Marius Vasilica/Mediafax Foto)

"Fiecare unitate de învăţământ va avea propriul sistem de pontaj. Elevii vor avea legitimaţii cu care vor ponta la intrarea şi la ieşirea din şcoală. La fel şi profesorii. Ministerul nu se ocupă de aceste legitimaţii. Este un sistem de pontaj foarte simplu şi foarte ieftin", a spus secretarul de stat Oana Badea.

Măsura face parte din strategia Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) de reducere a absenteismului începând din anul şcolar 2011-2012.

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a prezentat, duminică, strategia instituţiei pentru anul şcolar care începe luni.

"Măsurile pentru anul şcolar 2011-2012 au fost cuprinse într-o foaie de parcurs, un document în premieră, care a fost distribuit tuturor cadrelor didactice din ţară şi prelucrat la nivelul inspectoratelor şcolare. Această foaie de parcurs cuprinde măsuri cu aplicabilitate imediată şi de natură să aducă rezultate concrete pe termen scurt, mediu şi lung, pe trei axe, respectiv reducerea absenteismului şcolar, deopotrivă al elevilor cât şi al cadrelor didactice, îmbunătăţirea competenţelor de lectură şi primii paşi înspre transformarea evaluării într-un instrument standardizat cu scopul de orientare şi optimizare a învăţării", a spus Funeriu.

Ministrul a precizat că măsurile vizează prevenirea, monitorizarea şi reducerea absenteismului, a abandonului şcolar, acestea stând la baza rezultatelor slabe de la examenele naţionale. El a subliniat că directorii unităţilor de învăţământ vor fi primii responsabili de aplicarea acestor măsuri.

"Foaia de parcurs prevede măsuri concrete care să fie aplicate în cadrul fiecărei şcoli, cu accent pe învăţământul liceal şi profesional. Vreau să subliniez că în acest domeniu măsurile concrete vor fi adaptate la nivelul fiecărei şcoli, directorii fiind primii responsabili de, aşa cum spuneam, prevenirea, monitorizarea şi reducerea absenteismului. Trebuie să ne distanţăm de imaginea directorului-jupân cu spate politic şi împreună să impunem imaginea directorilor apropiaţi de elevi şi părinţi, apropiaţi de nevoile comunităţii, care îşi înţeleg responsabilităţile uriaşe de pe umerii lor", a mai spus Funeriu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici