Elicopterul prăbuşit în Republica Moldova era singurul de la SMURD fără radar meteo

Elicopterul SMURD prăbuşit în Republica Moldova nu era dotat cu un radar meteo, fiind singurul aflat în funcţiune fără un astfel de dispozitiv, un alt aparat de zbor SMURD în aceeaşi situaţie este cel care a ajuns în România pe asigurarea de la accidentul Sutghiol, însă acesta nu zboară încă.

2909 afișări
Imaginea articolului Elicopterul prăbuşit în Republica Moldova era singurul de la SMURD fără radar meteo

Elicopterul prăbuşit în Republica Moldova era singurul de la SMURD fără radar meteo (Imagine: Razvan Chirita/ Mediafax Foto)

Elicopterul de tip EC-135 cu numărul de înmatriculare 347, prăbuşit în Republica Moldova, nu era dotat cu un radar meteo, fiind singurul dintre cele folosite de SMURD care nu avea un astfel de dispozitiv, au declarat oficiali din cadrul Inspectoratului General al Aviaţiei Române (IGAV) pentru MEDIAFAX.

Aceleaşi surse precizează că mai este un alt astfel de elicopter fără radar meteo,"cel venit în urmă cu aproape două săptămâni, pe asigurarea de la Sutghiol", dar că acesta nu a fost dat în funcţiune, fiind "în proceduri de înmatriculare".

Reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne precizau, joi, că aparatul de zbor era folosit la misiuni pe teritoriul Republicii Moldova, ca urmare a unui acord încheiat între România şi ţara vecină în 2014 şi că acesta făcuse 12 astfel de zboruri în Moldova.

„Elicopterul s-a prăbuşit lângă pădurea din Raionul Cantemir, lângă satul Haragîş. Experţii urmează să stabilească care au fost cauzele care au dus la accident, însă cea mai plauzibilă ipoteză este că elicopterul s-a prăbuşit din cauza condiţiilor meteo”, a declarat Consilierul Ministrului Sănătăţii din Republica Moldova, Dragoş Galbur, pentru MEDIAFAX.

În locul unde a avut loc accidentul, joi, era în vigoare o avertizare cod galben de averse puternice, însoţite de grindină.Potrivit martorilor accidentului de elicopter în zonă ploua foarte tare atunci când pilotul a pierdut controlul aparatului de zbor.

Întrebat despre dotarea cu radar meteo a aparatului de zbor, Raed Arafat a declarat: "aici, cei de la Aviaţie trebuie să vă răspundă. Era autorizat de zbor la vedere, cu un singur pilot. Dacă pilotul sesizează că nu sunt bune condiţiile pe care le are în faţă, el decide dacă abandonează misiunea"

Radarul meteo este dispozitivul care îl ajută pe pilot să vadă, printre altele, ce tip de nori sunt în zonă, spun specialiştii contactaţi de MEDIAFAX.

"Radarul meteo prinde conturul norilor şi pilotul putea să vadă zona care era cu nori şi cu ploaie, pe traiectul lui. Astfel, poţi evita zona, te ajută să nu intri în zona calamitată. Radarul meteo nu te ajută să vezi terenul, el nu îţi spune cât de aproape eşti de pământ, el vede doar norii. Singurul care îţi mai spune că te apropii de teren este un aparat special care lucrează cu GPS. Nu cred ca acest elicopter avea un astfel de GPS cu toate funcţiunile, avea probabil doar de orientare", a declarat pilotul Valentin Ialomiţeanu pentru MEDIAFAX.

Elicopterul SMURD s-a prăbuşit într-o zonă împădurită din preajma localităţii Haragâş din raionul Cantemir din Republica Moldova. Membrii echipajului se îndreptau spre Cahul pentru salvarea unui bărbat cu accident vascular celebral.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici