Emil Boc, vatman de ocazie. Primarul Clujului şi-a pus cravată şi a condus un tramvai polonez care costă 1,5 milioane de euro - FOTO

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a condus, sâmbătă, pe o porţiune de câţiva metri, un tramvai polonez care costă 1,5 milioane de euro, după ce şi-a pus la gât o cravată, ca să arate "regulamentar".

1521 afișări
Imaginea articolului Emil Boc, vatman de ocazie. Primarul Clujului şi-a pus cravată şi a condus un tramvai polonez care costă 1,5 milioane de euro - FOTO

Emil Boc, vatman de ocazie. Primarul Clujului şi-a pus cravată şi a condus un tramvai polonez care costă 1,5 milioane de euro (Imagine: Vasile Magradean/Mediafax)

Emil Boc le-a prezentat jurnaliştilor, sâmbătă, în incinta garajului Regiei Autonome de Transport Urban Călători (RATUC), cel de-al patrulea tramvai achiziţionat de Primăria Cluj-Napoca, produs de firma poloneză PESA, şi care a fost pregătit pentru a intra în trafic.

Boc şi-a pus o cravată ca să arate "regulamentar" şi s-a urcat pe locul vatmanului, însoţit de un vatman cu vechime, care a fost instruit de firma poloneză.

"M-am echipat şi eu ca şi domnul vatman pentru a pregăti inaugurarea celui de-al patrulea tramvai. Iau acum prima lecţie pentru că domnul vatman este formator de şcoală şi îi învaţă şi pe alţii să conducă tramvaiul", a spus Boc.

Primarului i-au fost arătate comenzile de pornire, pe ce butoane şi manete să apese, iar Emil Boc a condus câţiva metri tramvaiul pentru a-l testa.

"Poftiţi în vagoane, urmează staţia Sala Sporturilor, cu peronul pe partea dreaptă. Atenţie, se închid uşile. Eu pentru cine sun, că văd că nimeni nu mă ascultă? Deci această manetă este pentru înainte. Uşor în faţă, apoi frână. Nici nu a fost aşa greu, se conduce mai uşor decât o maşină. Am învăţat mişcarea. Pentru că nu am permis de conducere pentru tramvai, nu am ieşit pe drumurile publice", a afirmat Emil Boc.

Vatmanul care l-a asistat pe Boc, Nemcov Zoltan, a spus că primarul s-a descurcat foarte bine.

"Am făcut un mic exerciţiu, primele mişcări cu acest tramvai ultramodern. Domnul primar Boc s-a descurcat foarte bine", a spus Nemcov, care are o experienţă de vatman de 22 de ani.

După experienţa de vatman, Emil Boc a spus că cel de-al patrulea tramvai "ia drumul şinelor" din Cluj-Napoca şi va oferi confort clujenilor şi un timp mai rapid de parcurs decât tramvaiele vechi.

"Este un tramvai ultramodern, cu wi-fi gratuit pentru cei care doresc să folosească internetul. Când vom face bugetul pe 2013 vom vedea câte astfel de tramvaie vom mai cumpăra anul viitor", a spus Boc.

Primăria Cluj-Napoca a semnat, în 27 martie, contractul de achiziţie de tramvaie cu câştigătorul licitaţiei organizate în acest scop, compania poloneză PESA. Conform acordului-cadru, se vor achiziţiona maximum 12 tramvaie. Preţul unui astfel de tramvai este de 6,4 milioane de lei (1,5 milioane de euro).

Primul tramvai achiziţionat de Primăria Cluj-Napoca de la compania poloneză PESA, dotat cu sistem wi-fi pentru călători, a fost adus în municipiu în 30 mai, fiind prezentat jurnaliştilor şi publicului şi fiind pus în circulaţie în 6 iunie.

Tramvaie identice cu cel de la Cluj-Napoca vor circula în Varşovia, Gdansk, Bydgoszcz, din Polonia, dar şi în oraşe din Ungaria.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici