Enset, super-alimentul împotriva foametei în lume. Poate hrăni până la 100 de milioane de oameni în viitor

Enset este o plantă aproape necunoscută în Europa, iar fructul este confundat cu banana.

2340 afișări
Imaginea articolului Enset, super-alimentul împotriva foametei în lume. Poate hrăni până la 100 de milioane de oameni în viitor

Ensetul este un aliment foarte asemănător bananei care se consumă mai ales pe continentul african, în special în Etiopia, unde reprezintă una dintre cele mai importante surse de trai.

Este cunoscut şi sub denumirea de „banană falsă” sau „pseudo-banană”, dar, în ciuda asemănării sale cu cea din urmă, nu este cultivată pentru fructele sale, ci pentru rădăcinile şi pulpa conţinută în pseudo-tulpina. Apare ca o plantă cu frunze dispuse spiralat, numite hocho, când este proaspătă, sau hashupa, când este uscată. Are 6 până la 12 metri înălţime şi are un fel de tulpină care este creată de la bazele frunzelor.

Alimentele care se obţin din Enset provin din fermentarea unor părţi ale corpului vegetativ, şi nu din fructele acestuia. Există două tipuri de plante, cea „moale” şi cea „tare”. Ensetul „moale” este cel care se foloseşte cel mai mult pentru producerea alimentelor deoarece timpii de preparare sunt mai scurţi decât cei necesari pentru varianta „tare”.

Conţinutul său ridicat de amidon îl face un înlocuitor perfect pentru pâine, paste şi cartofi şi îi conferă o bună putere de saţietate. Este o sursă bună de vitamina A, vitamine din grupa B şi vitamina C. Au fost studiate proprietăţile sale benefice, printre care regăsim o reglare a funcţiilor intestinale cu diminuarea constipată în consecinţă a constipaţiei (mulţumită şi conţinutului ridicat de fibre) şi o reducerea inflamaţiei intestinale şi a patologiilor precum ulcerul şi gastrita.

Marea calitate: rezistă la secetă

În prezent, cultivarea bananierului fals are loc într-un mod durabil şi se estimează că producţia lui ar putea ajuta la hrănirea a peste 100 de milioane de oameni în viitor. Este numit şi „arborele împotriva foamei” datorită uşurinţei cu care este cultivat: de fapt, planta este capabilă să crească în condiţii climatice extreme şi în prezenţa secetei prelungite.

În plus, rădăcinile sale în pământ sunt disponibile pe tot parcursul anului. Dacă cultivarea Ensetului s-ar desfăşura în locuri cu condiţii meteorologice mai favorabile, disponibilitatea acestui tip de hrană ar creşte exponenţial, fără a afecta ecosistemul de mediu.

Frunzele şi „pulpa” pseudo-tulpinii Enset sunt gătite după ce au fost mai întâi fermentate. În Etiopia este folosit în principal ca ingredient în aluatul de pâine sau pentru prepararea unui fel de terci.

Făina de la această plantă este folosită pentru a pregăti diverse mâncăruri tipice etiopiene precum quncissa sau diboo, adesea servite cu carne, unt şi leguminoase.

Un alt fel de mâncare deosebit de renumit în Etiopia şi servit în timpul ceremoniilor este bu'la care constă într-un preparat de Enset nefermentat, mai exact florile sale pulverizate împreună cu bucăţi tăiate de pseudotulpină, adesea servite fierte sau coapte, însoţite de carne prăjită, lapte, unt şi leguminoase.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici