Erdogan anunţă descoperirea în Marea Neagră a celui mai mare zăcământ de gaz din istoria Turciei

  • Turcia a găsit resurse semnificative de gaze în Marea Neagră, au declarat două surse turceşti, potrivit Reuters
  • Zăcămintele de gaze descoperite în Marea Neagră ar putea satisface nevoile de energie ale Turciei timp de 20 de ani
  • Comentariile laconice ale preşedintelui Tayyip Erdogan au dus la creşterea acţiunilor firmelor de energie turceşti şi la creşterea nivelului critic al lirei
2861 afișări
Imaginea articolului Erdogan anunţă descoperirea în Marea Neagră a celui mai mare zăcământ de gaz din istoria Turciei

Turcia a descoperit resurse importante de gaze în Marea Neagră

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat vineri descoperirea în Marea Neagră a celui mai mare zăcământ de gaze naturale din istoria Turciei, informează cotidianul Hurriyet.

"Astăzi, vreau să anunţ o informaţie de importanţă istorică. Turcia a descoperit în Marea Neagră cel mai mare zăcământ din istoria ţării", a declarat Recep Erdogan.

Liderul de la Ankara a subliniat că "realizările în domeniul energiei au o mare importanţă pentru stabilitatea şi independenţa ţării".

Potrivit preşedintelui Turciei, nava de explorare Fatih a descopeit un zăcământ de 320 de miliarde de metri cubi de gaz în Marea Neagră. Zăcământul va începe să fie exploatat în anul 2023, a precizat Erdogan.

Turcia, dependentă puternic de resurse energetice externe, efectuează de mult timp explorări în Marea Neagră şi în Marea Mediterană pentru a depista rezerve de hidrocarburi. Zăcământul de gaze estimat la 320 de miliarde de metri cubi ar putea asigura necesităţile Turciei timp de aproape zece ani, dar Recep Erdogan afirmă că datele colectate indică posibilitatea de a exista zăcăminte suplimentare în aceeaşi zonă. Ideea a fost confimrată de ministrul turc al Energiei, Fatih Dönmez.

Recep Erdogan a făcut acest anunţ în contextul disputelor Turciei cu Grecia şi Republica Cipru privind activităţile de explorare din estul Mării Mediterane. În pofida tensiunilor, preşedintele Turciei a transmis că operaţiunile de explorare în Marea Mediterană vor fi accelerate.

Analiştii declară că Turcia s-ar putea confrunta însă cu costuri suplimentare de infrastructură. „Chiar dacă există o descoperire legitimă care va fi exploatată, ar dura între patru până la şase ani pentru a ajunge la faza de producţie”, a declarat John Bowlus, redactor-şef al Energy Reporters, iar costurile de investiţii sunt estimate la 2-3 miliarde de dolari.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici