Eşti bolnav asimptomatic de Covid-19? Îţi iei uşor concediu medical. Doar teoretic!

  • Dacă eşti asimptomatic şi nu ai fost pentru evaluare la spital nu poţi cere concediu medical medicului de familie
  • Legea spune să mergi la spital pentru o internare de 48 de ore, însă nu toate spitalele mai au locuri
  • Concediul medical îţi poate fi prescris acum doar de către medicul curant din spital
16969 afișări
Imaginea articolului Eşti bolnav asimptomatic de Covid-19? Îţi iei uşor concediu medical. Doar teoretic!

Eşti asimptomatic? Iei uşor concediu medical. Doar teoretic!

Numărul cazurilor de noi infectări cu SARS COV 2 creşte, iar asta înseamnă că şi numărul celor asimptomatici creşte. Dacă şi tu eşi una dintre persoanele cu test pozitiv dar nu ai simptome, uite în ce situaţii te poţi afla. 

Legea spune că trebuie să stai internat pe o perioadă de până la 48 de ore în spital pentru investigaţii, iar apoi, dacă starea ta nu se modifică, poţi merge acasă, pentru a sta în izolare 14 zile.

Dacă nu ai mers însă din diferite motive la spital pentru consult, nu poţi cere medicului de familie concediu medical. Acesta poate fi emis numai de medicul curant, adică un medic dintr-un spital Covid. Uite ce-ţi spun medicii din sistem:  

 „În anumite judeţe, capacitatea sistemului spitalicesc care trebuie să facă această evaluare a fost depăşită în sensul că există un număr limitat de locuri la izolatoare, ca să începem de acolo. Există o reticenţă din partea persoanelor respective de a fi internate, mai ales în contextul în care sunt asimptomatici”, a afirmat dr. Gindrovel Dumitra, medic de familie, preşedintele Comisiei de Vaccinologie al SNMF

„Medicul de  familie, în prezent, poate doar să continue un concediu medical acordat de medicul infecţionist în spital, şi aşteptăm o modificare legislativă, este în transparenţă decizională la CNAS, pentru a putea medicul de familie să iniţieze acest concediu în locul medicului infecţionist”, a menţionat şi dr. Raluca Zoiţanu, preşedintele FNPMF (Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie) 

Trebuie să ştii că, dacă ai test pozitiv însă nu ai simptome, nu primeşti tratament. Dacă ai o formă uşoară şi stai acasă, medicul de familie îţi poate indica un tratament, însă nu şi antiviralele care îţi sunt de obicei date doar în spital. 

Te mai anunţ că este posibil ca şi decizia de izolare de la DSP ar putea să ajungă la tine foarte greu. Trăim încă în ţara în care aceste acte sunt completate cu pixul. 

 

 

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici