Eşti sancţionat pentru lipsa măştii sau a declaraţiei? Până când poţi plăti jumătate din amendă

  • Dacă eşti amendat pentru lipsa măştii sau a declaraţiei pe proprie răspundere, poţi plăti jumătate din valoarea amenzii aplicate
  • Termenul în care poţi face asta este de 15 zile de la comunicarea procesului-verbal
  • Amenzile pentru faptele amintite sunt cuprinse între 500 şi 2.500 de lei
  • Legea stării de alertă îşi produce efectele de azi, moment din care pot fi aplicate şi amenzile
6023 afișări
Imaginea articolului Eşti sancţionat pentru lipsa măştii sau a declaraţiei? Până când poţi plăti jumătate din amendă

Eşti sancţionat pentru lipsa măştii sau a declaraţiei? Până când poţi plăti jumătate din amendă

Odată cu intrarea în vigoare a Legii 55/2020 pentru instituirea stării de alertă, de azi pot fi aplicate şi amenzile stabilite în Parlament.

Spre exemplu, dacă nu porţi mască în metrou sau autobuz, în magazine şi alte spaţii închise poţi fi sancţionat cu amenzi cuprinse între 500 şi 2.500 de lei, cu posibilitatea de a plăti jumătate din valoarea amenzii aplicate de poliţist (nu jumătate din minimul legal) în termen de 15 zile de la comunicare.

Spre deosebire de starea de urgenţă, acest termen nu mai este suspendat, astfel că el curge de la momentul de la care procesul-verbal de contravenţie îţi este înmânat de agent sau comunicat prin poştă (când refuzi să semnezi procesul-verbal, spre exemplu).  

Cum însă în Legea 55/2020 nu e prevăzută, concret, obligativitatea purtării măştii şi sancţiunea aferentă pentru această faptă, Guvernul adoptă azi un document în care va fi stipulat clar că "în spaţiile publice închise, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie".

În lipsa unei astfel de descrieri precise, autorităţile ar fi riscat ca procesele-verbale de contravenţie să fie anulate în instanţă.

Lipsa declaraţiei pe proprie răspundere când călătoreşti între localităţi (la distanţe mai mari de 30 km) poate fi sancţionată cu aceleaşi amenzi minime de 500 de lei şi maxime de 2.500 de lei. 

Luni, Executivul adoptă o HG pentru instituirea stării de alertă în baza Legii 55/2020, aceasta urmând a fi supusă încuviinţării Parlamentului în termen de 5 zile. Guvernul a declarat stare de alertă pe teritoriul României încă de joi noapte, imediat după încheierea stării de urgenţă, prin care a vrut să asigure un cadru legal pentru zilele de weekend. Totuşi, acel act nu a fost supus aprobării Parlamentului, aşa cum se va întâmpla acum, iar poliţiştii nu au avut în weekend un cadru legal prin care să îi sancţioneze pe cei ce nu au respectat regulile. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici