Etnobotanice de un milion lei, confiscate de la magazinele de vise

Poliţiştii bucureşteni au dat amenzi de peste 400.000 de lei în urma unui control la 52 de magazine de plante etnobotanice, confiscând marfă în valoare de peste un milion de lei şi dispunând ca 48 de persoane să fie cercetate pentru trafic şi consum de droguri.

131 afișări
Imaginea articolului Etnobotanice de un milion lei, confiscate de la magazinele de vise

Etnobotanice de un milion lei, confiscate de la magazinele de vise (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Controlul a avut loc vineri şi s-a prelungit şi în timpul nopţii de vineri spre sâmbătă, se arată într-un comunicat de presă de luni al Poliţiei Române

La acţiune, demarată la ordinul prefectului Capitalei, au participat şi poliţişti din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor Bucureşti, precum şi specialişti de la Garda Financiară, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului, Direcţia Sanitar-Veterinară şi Direcţia de Sănătate Publică.

În urma controalelor la 53 de magazine, poliţiştii au confiscat 41 de kilograme de substanţe etnobotanice, peste 7.500 de plicuri cu aceste substanţe, în valoare de peste un milion de lei. De asemenea, poliţiştii au ridicat şi peste 2.200 de lei, bani proveniţi din vânzarea ilegală de substanţe etnobotanice.

Poliţiştii au început cercetările faţă de 48 de persoane şi au aplicat amenzi de 50 de amenzi, în valoare de peste 400.000 de lei. Totodată, activitatea a nouă magazine a fost suspendată.

Un caz important a fost constatat în Sectorul 2, unde la sediul unei firme, într-o magazie, ofiţerii au descoperit un laborator de preparare, ambalare şi etichetare a produselor etnobotanice.

Şeful BCCO Bucureşti, Iulian Marin, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă organizată la sediul Prefecturii Bucureşti, că poliţiştii au confiscat 39 de kilograme de substanţă etnobotanică la vrac, precum şi 12-13 kilograme de plicuri pentru ambalat. Acesta a precizat că substanţele la vrac pot deveni mult mai puternice, fiind stropite cu mefedronă.

Pe lângă produsele etobotanice confiscate, poliţiştii antidrog au mai găsit un dispozitiv electronic de sigilat plicuri, un mixer folosit la omogenizarea conţinutului de plante etnobotanice şi două cântare electronice.

Substanţele au fost trimise Laboratorului Central de Analiză şi Profil al Drogurilor, din cadrul Poliţiei Române, pentru expertizare.

Poliţiştii continuă cercetările, pentru cultivare, producere, fabricare, experimentare, extragere, preparare, transformare, oferire, punere în vânzare, vânzare, distribuire, livrare cu orice titlu, trimitere, transport, procurare, cumpărare, deţinere ori alte operaţiuni privind circulaţia drogurilor de risc şi de mare risc, fără drept. De asemenea, se urmăreşte tragerea la răspundere a tuturor persoanelor implicate.

Întrebat de unde provin noile substanţe etnobotanice care se găsesc pe piaţă şi care nu sunt, deocamdată, incluse în lista de substanţe interzise, Iulian Marin a spus că acestea sunt importate din străinătate, în special din Afganistan, prin intermediul unor firme.

La rândul său, Prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaei, a spus că interzicerea prin lege a magazinelor de vise nu este, deocamdată, posibilă, în contextul în care Uniunea Europeană nu a luat asemenea măsuri la nivel general. Ceea ce intenţionează Prefectura să facă, însă, este să interzică existenţa magazinelor în apropierea şcolilor.

Acesta a precizat că, în urma controlului din noaptea de vineri spre sâmbătă, autorităţile au constatat că unii proprietari de magazine au vândut substanţe etnobotanice şi minorilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici