Eurespal, blocat la vânzarea în farmacii. Medicii de familie au fost anunţaţi să nu mai prescrie siropul pentru tuse/ Agenţia Naţională a Medicamentului confirmă retragerea medicamentului

Medicii de familie din Bucureşti şi Ilfov au primit notificări prin telefon de la farmacişti să nu mai prescrie siropul Eurespal, pentru că este blocat la vânzare. Potrivit medicilor de familie, Agenţia Medicamentului nu a făcut până în prezent o informare oficială către ei privind acest medicament.

19486 afișări
Imaginea articolului Eurespal, blocat la vânzarea în farmacii. Medicii de familie au fost anunţaţi să nu mai prescrie siropul pentru tuse/ Agenţia Naţională a Medicamentului confirmă retragerea medicamentului

Eurespal, blocat la vânzarea în farmacii. Medicii de familie au fost anunţaţi să nu mai prescrie siropul pentru tuse

De câteva zile, medicamentul Eurespal, atât sirop cât şi tablete, recomandat în tratamentul împotriva tusei, nu se mai prescrie de către medicii de familie din Bucureşti şi Ilfov, la recomadarea farmaciştilor. Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM) nu a făcut în schimb nicio informare către medicii de familie cu privire la acest medicament, care ar avea o problemă, spun medicii de familie.

„Nu ne-a dat ANM niciun fel de informare. M-au sunat de la farmacie, să-mi spună să nu mai prescriu Eurespal sirop şi pastile, aşa circulă informaţia în România. Deci nu am avut nicio informare oficială de la ANM, nicio hârtie. Nici pe aplicaţiile cu lista medicamentelor care sunt instalate pe telefon. Nici DSP nu ne-a anunţat, nici Ministerul Sănătăţii. De la farmacii mi-au spus că Eurespal s-a blocat la depozite şi că nu mai poate fi distribuit. Am înţeles că toţi medicii de familie au primit de la farmacii recomandări, nu au avut hârtii oficiale”, a declarat, pentru MEDIAFAX, dr. Sandra Alexiu, preşedinte al Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti - Ilfov.

Potrivit sursei citate, nici motivul pentru care acest medicament a fost blocat la vânzare nu se ştie, pentru că autorităţile nu au comunicat nimic oficial către medici.

„Motivul nu-l ştim pentru care s-a oprit acest medicament, dacă are o problemă cu substanţa activă sau este o greşeală de etichetare. Se dă în tusea productivă şi este printre foarte puţinele siropuri de tuse care se prescrie gratuit la copii. Este foarte posibil să fie un exces de prescriere din acest motiv. Se dă şi la tuse spastică şi la tuse productivă, iar foarte multă lume este panicată că nu-l mai dăm, pentru că e gratis”, mai spune Sandra Alexiu.

Producătorul francez a descoperit că medicamentul conţine o substanţă care ar putea provoca probleme cardiace, relatează presa franceză.

Agenţia Naţională a Medicamentului confirmă retragerea medicamentului

Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale a transmis, marţi, că s-a luat decizia retragerii medicamentului Eurespal de pe piaţă. Decizia s-a luat la nivelul Uniunii Europene, după o anchetă a autorităţilor din Franţa.

„Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) informează cu privire la retragerea de pe piaţă a medicamentelor EURESPAL 80 mg comprimate cu eliberare prelungită şi EURESPAL 2 mg/ml sirop. Autoritatea de reglementare şi control al medicamentului din Franţa a declanşat o procedură de urgenţă la nivelul Uniunii Europene, care este pe agenda de lucru a Comitetului de evaluare a riscului în materie de farmacovigilenţă (PRAC) al Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA), în săptămâna 11-14 februarie a.c”, se arată într-un comunicat transmis, marţi, de ANMDM.

Potrivit sursei citate, deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă pentru EURESPAL a decis să solicite retragerea acestor medicamente în toate ţările în care sunt comercializate, inclusiv în România.

„ANMDM a avizat iniţierea retragerii acestor medicamente de la nivelul distribuitorilor, spitalelor şi farmaciilor, cu obligaţia titularului autorizaţiei de a transmite ulterior ANMDM situaţia cu seriile şi cantităţile retrase. ANMDM va publică pe website-ul instituţiei, imediat după emiterea acestuia, comunicatul EMA referitor la declanşarea procedurii de reevaluare a profilului de siguranţă al fenspiridei, substanţă activă din EURESPAL”, se mai arată în comunicat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici