Eurobarometru: Românii au o părere proastă despre economia naţională, dar sunt optimişti în privinţa UE

Românii au o părere proastă despre starea economiei naţionale (85%), în schimb sunt optimişti în legătură cu viitorul Uniunii Europene (75%), chiar dacă 57% apreciază că vocea lor nu contează în spaţiul comunitar, potrivit unui Eurobarometru publicat vineri.

266 afișări
Imaginea articolului Eurobarometru: Românii au o părere proastă despre economia naţională, dar sunt optimişti în privinţa UE

Eurobarometru: Românii au o părere proastă despre economia naţională, dar sunt optimişti în privinţa UE (Imagine: Shutterstock)

Numărul cetăţenilor care consideră că părerea lor contează în UE a crescut de la 29% în noiembrie 2013 la 42%, acesta fiind cel mai înalt nivel atins de când a fost pusă pentru prima dată această întrebare în cadrul Eurobarometrului, în urmă cu 10 ani, conform primului sondaj de opinie desfăşurat la nivelul UE după alegerile pentru Parlamentul European din mai.

În România, 35% din respondenţi au declarat că vocea lor contează în UE, în timp ce 57% consideră că nu, iar 8% nu ştiu.

În schimb, 75% din românii chestionaţi s-au arătat optimişti în ceea ce priveşte viitorul Uniunii Europene, fiind devansaţi doar de maltezi - 77%, în timp ce 56% din greci, 48% din portughezi şi 47% din francezi şi-au exprimat pesimismul faţă de viitorul UE.

Românii sunt preocupaţi de situaţia economică din ţară (26%), de şomaj (22%) şi de creşterea preţurilor (18%).

85% au o părere proastă despre starea economiei naţionale (locul 11 în UE).

Pe de altă parte, 63% din respondenţii din România ar dori o uniune economică şi monetară, 26% se opun, iar 11% nu ştiu.

În ceea ce priveşte impactul crizei, 51% din români consideră că impactul crizei asupra locurilor de muncă a atins nivelul maxim, în timp ce 44% cred că ce este mai rău abia urmează să se întâmple.

62% sunt mulţumiţi cu standardul de viaţă din România (locul 21 în UE), cei mai mulţumiţi fiind locuitorii din Suedia (97%), Danemarca (96%) şi Olanda (94%), iar cei mai nemulţumiţi bulgarii (65%), ungurii şi grecii (55%).

La întrebarea ”dacă se simt europeni”, 61% din români au răspuns pozitiv (locul 20) şi 38%, negativ.

Cei mai europeni se simt maltezii (87%), luxemburghezii (85%) şi finlandezii (79%), la polul opus fiind bulgarii (46%), italienii (47%) şi grecii (49%).

În privinţa cunoaşterii drepturilor în calitate de cetăţeni europeni, românii se plasează pe locul 23, 56% precizând că nu ştiu ce drepturi au. Cei mai neinformaţii sunt italienii, francezii şi bulgarii, iar cei mai informaţi s-au declarat finlandezii, luxemburghezii şi estonienii.

Sondajul a fost realizat prin intermediul unor interviuri faţă în faţă, desfăşurate în perioada 31 mai – 14 iunie. În total, au fost intervievate 32.689 de persoane din toate statele membre ale UE şi din ţările candidate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici