Eutanasierea unui pacient la cererea sa, pedepsită cu închisoare de la 1 la 5 ani

Eutanasierea unui pacient la cererea acestuia va fi pedepsită cu închisoare de la unu la cinci ani, parlamentarii Subcomisiei de analiză a codurilor micşorând pedeapsa propusă de Ministerul Justiţiei.

90 afișări
Imaginea articolului Eutanasierea unui pacient la cererea sa, pedepsită cu închisoare de la 1 la 5 ani

Eutanasierea unui pacient la cererea sa, pedepsită cu închisoare de la 1 la 5 ani

Articolul 188 privind uciderea la cererea victimei – în urma votului de miercuri al subcomisiei parlamentare – va avea următorul text : "Uciderea săvârşită la cererea explicită, serioasă, conştientă şi repetată a victimei care suferea de o boală incurabilă sau de o infirmitate gravă atestate medical, cauzatoare de suferinţe permanente şi greu de suportat se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani".

Parlamentarii au aprobat, cu majoritate de voturi, varianta propusă de UDMR, respectiv de deputatul Marton Arpad.

De altfel, deputatul UDMR, a propus, luni, micşorarea pedepsei, apreciind că pedeapsa este mult mai mare în raport cu pedepsele prevăzute pentru celelalte infracţiuni.

De altfel, luni, preşedintele Comisiei juridice a Senatului, senatorul PSD Toni Greblă, a cerut la dezbaterile asupra Codului penal, eliminarea articolului referitor la uciderea la cererea victimei, întrucât adoptarea articolului ar da "un mesaj nu tocmai foarte bine înţeles de public", chiar dacă textul conţine şi pedeapsa care ar fi acordată pentru săvârşirea unei astfel de infracţiuni.

"După părerea mea, este inacceptabil un asemenea text. (...) Aceasta ar fi o infracţiune comisă din milă. Nimeni nu are dreptul să decidă când, din milă, trebuie să ridice viaţa unei persoane", a afirmat senatorul PSD.

Prof. univ. Valeriu Cioclei, care a făcut parte din Comisia de elaborare a Codului penal, a explicat că este important să se facă o distincţie foarte clară între eutanasie şi această variantă atenuată a uciderii, formulată în proiectul de cod. "Eutanasia, după ştiinţa mea, nu este legiferată în Europa decât în trei ţări, în Olanda, Belgia şi Elveţia şi presupune ca persoanei respective să i se aplice o intervenţie medicală sub supraveghere pentru a i se întrerupe viaţa. Noi nu la aşa ceva ne-am gândit aici. (...) Ceea ce vrem noi să incriminăm aici se referă în primul rând la acele fapte comise de persoane extrem de apropiate, intim legate de victimă, persoane care nu mai pot suporta suferinţa acesteia" - a explicat el.

Profesorul a dat exemplu cazul petrecut în urmă cu 15 ani, în Franţa, al unei mame care îşi ucisese fiica autistă, în vârstă de 23 de ani, cu o pernă, după ce aceasta suferise chinuri groaznice şi după ce s-a lovit de un sistem sanitar nepregătit să trateze astfel de persoane şi maladii. "E o faptă foarte dureroasă şi foarte gravă pentru cel care şi-a asumat o asemenea faptă, care poartă pedeapsa în sine. Nu este uşor să faci aşa ceva. Din cauza aceasta, ne-am gândit să introducem această variantă a uciderii. Ne-am gândit să o numim ucidere, şi nu omor pentru a o putea scoate din antecedenţa de la art. 187", a mai spus Cioclei.

Propunerea Ministerului Justiţiei în acest caz prevedea că "uciderea săvârşită la cererea explicită, serioasă, conştientă şi repetată a victimei care suferea de o boală incurabilă sau de o infirmitate gravă atestate medical, cauzatoare de suferinţe permanente şi greu de suportat se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 7 ani".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici