Evaluare Naţională 2021. Subiectele la Limba şi literatura română. Ce au avut de rezolvat elevii de clasa a VIII-a

 • Subiectele primite la Limba şi literatura română pot fi consultate mai jos.
 • Marţi, 22 iunie, a început Evaluarea Naţională 2021 pentru absolvenţii clasei a VIII-a.
 • Baremele de corectare vor fi publicate marţi, de la ora 14.00, de Ministerul Educaţiei pe edu.ro.
46742 afișări
Imaginea articolului Evaluare Naţională 2021. Subiectele la Limba şi literatura română. Ce au avut de rezolvat elevii de clasa a VIII-a

Evaluare Naţională 2021

UPDATE 15.30 Ministrul Educaţiei a publicat, după ora 14.00, baremele de corectare pentru Limba şi Literatura Română şi pentru Limba Maternă. Vezi ce vor avea în vedere profesorii care vor corecta lucrările elevilor.

UPDATE 10.41 Subiectele primite de elevii de clasa a VIII-a la Limba şi Literatura Română au fost publicate de Mediafax.ro şi pot fi consultate mai jos.

Elevii de clasa a VIII-a au primit două texte de lecturat la prima vedere: „Pantera neagră” de Sorin Titel şi un articol de pe site-ul Dilema Veche semnat de Stela Giurgeanu, „Falsa generozitate”.
 

Este o zi plină de emoţii pentru absolvenţii clasei a VIII-a, care s-au aşezat în bănci pentru primul dintr-o serie de examene care le vor marca parcursul şcolar. Marţi, 22 iunie 2021, are loc prima probă scrisă din cadrul examenului de Evaluare Naţională, la Limba şi literatura română. 

CITEŞTE AICI: Cum să îţi gestionezi emoţiile la examen?

Subiecte Evaluare Naţională 2021 - Limba şi literarura română

Subiectele şi baremele la Limba şi literatura română vor fi publicate oficial pe edu.ro în cursul zilei de marţi. Mai multe modele de subiecte pot fi consultate AICI.

Barem Evaluare Naţională 2021 - Limba şi literarura română

Baremul pentru proba scrisă de la Limba şi literatura română va fi disponibil aici în cel mai scurt timp posibil. De asemenea, subiectele şi baremele oficiale vor fi publicate pe edu.ro în cursul zilei de marţi.

Calendar Evaluare Naţională 2021

Evaluarea Naţională pentru absolvenţii clasei a VIII-a se va desfăşura în perioada 22 iunie – 4 iulie 2021.
 
 • 22 iunie - PROBA SCRISĂ: Limba şi literatura română 
 • 24 iunie - PROBA SCRISĂ: Matematică
 • 25 iunie - PROBA SCRISĂ: Limba şi literatura maternă
 • 29 iunie - Afişarea rezultatelor
 • 29-30 iunie: Depunerea contestaţiilor
 • 30 iunie - 4 iulie: Soluţionarea contestaţiilor
 • 4 iulie - Afişarea rezultatelor finale
 
Potrivit Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, la Evaluarea Naţională sunt înscrişi 12.006 de elevi, toţi din seria curentă. Examenul de Evaluare naţională 2021 se va desfăşura în 3.850 de centre.
 
Toate probele încep la ora 9:00, când candidaţii vor primi broşura cu subiectele şi hârtie ştampilată pentru ciorne. În premieră, candidaţii primesc subiectele sub formă de broşură şi vor avea la dispoziţie două ore pentru a le rezolva.
 
Beneficiază de prelungirea timpului de lucru, cu maximum două ore, candidaţii pentru care s-a aprobat această solicitare de către Comisia Judeţeană de Organizare a Evaluării Naţionale, în baza prevederilor Procedurii nr. 1.526/DGIP/12.03.2021 cu privire la asigurarea condiţiilor de egalizare a şanselor pentru elevii cu deficienţe de vedere, deficienţe de auz şi tulburări de neurodezvoltare.
 
Lucrările vor fi corectate în alte judeţe, în 92 de centre de corectare.

Evaluare Naţională 2021. Informaţii esenţiale pentru desfăşurarea probei de Limba şi literatura română (marţi, 22 iunie 2021):

 • Un răspuns completat în căsuţa de răspuns poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a literei scrise în căsuţă şi scrierea în dreapta căsuţei a literei asociate răspunsului considerat corect.
 • Un răspuns care constă în marcarea cu X a unei opţiuni poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a marcajului X şi marcarea cu X a răspunsului considerat corect.
 • Sunt permise sublinierile pe text cu creion sau stilou/pix de culoare albastră.
 • În cazul itemilor care vizează sintaxa frazei, nu se consideră semn particular delimitarea propoziţiilor în frază.
Pentru semnalarea problemelor ce pot să apară în desfăşurarea examenului, în zilele desfăşurării probelor, funcţionează TELVERDE ISMB – 0800816021. Programul este 8.00-16.00 de marţi până joi şi 8.00-14.00 vineri.
 
Pentru sesizarea unor posibile disfuncţionalităţi/nereguli identificate la examenul de Evaluare Naţională, Ministerul Educaţiei pune la dispoziţia celor interesaţi TELVERDE - 0800801100, în perioada 22-25 iunie, în intervalul orar 8.00-16.00.

Evaluare Naţională 2021. Cum se depun contestaţiile

Candidaţii care depun/transmit contestaţiile prin mijloace electronice completează, semnează şi depun/transmit tot prin mijloace electronice şi o declaraţie-tip în care se menţionează faptul că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere. Pentru candidaţii minori, documentele sunt semnate şi de către părinţii/reprezentanţii legali ai acestora.
 
Rezultatele finale la Evaluarea Naţională vor fi afişate sâmbătă, 4 iulie.
 
Nota obţinută după contestaţie este nota definitivă, indiferent de punctajul obţinut, în plus sau în minus, faţă de nota acordată la evaluarea iniţială a lucrării. Această notă nu mai poate fi modificată şi reprezintă nota obţinută de candidat la proba respectivă.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici