EVALUAREA NAŢIONALĂ 2012: Ponta cere ministrului Educaţiei "o propunere corectă" privind baremul de corectare

Premierul Victor Ponta i-a cerut, miercuri, ministrului interimar al Educaţiei, Liviu Pop, să prezinte "o propunere corectă" cu privire la baremul de corectare de la testele naţionale, spunând că a văzut că există dispute legate de rezolvarea unui subiect la proba de limba română.

1833 afișări
Imaginea articolului EVALUAREA NAŢIONALĂ 2012: Ponta cere ministrului Educaţiei "o propunere corectă" privind baremul de corectare

EVALUAREA NAŢIONALĂ 2012: Ponta cere ministrului Educaţiei "o propunere corectă" privind baremul de corectare (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

"Domnule ministru, o să vă rog să ne informaţi care este poziţia cea mai raţională şi mai corectă şi faţă de desfăşurarea examenelor de Bacalaureat, dar şi faţă de testele naţionale. Am văzut disputa legată de baremul de corectare şi o să vă rog să ne faceţi o propunere. Aici nu vorbim de propuneri în favoarea cuiva, ci de propuneri corecte, pentru că trebuie să dăm dovadă de o evaluare corectă a ceea ce se întâmplă în această perioadă", a spus Ponta, la începutul şedinţei de miercuri a Guvernului.

Ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop, a declarat, marţi, că lucrările la proba de limba română din cadrul evaluării naţionale sunt corectate în baza baremului deja stabilit, deşi unul dintre subiecte a fost "ambiguu" şi a generat controverse.

Pop a mai spus, legat de subiectul respectiv, că Ministerul Educaţiei a cerut părerea mai multor specialişti, inclusiv de la Academia Română, iar "90 la sută" dintre aceştia s-ar fi pronunţat în favoarea rezolvării prevăzute în barem.

La subiectul II al probei de luni, elevii au trebuit să spună, printre altele, felul propoziţiei subordonate (atributivă, predicatică sau subiectivă) din fraza "Ceea ce mă jenează este dificultatea răsfoirii".

Această cerinţă a împărţit elevii şi părinţii în două tabere, unii susţinând că răspunsul corect este subiectivă, iar ceilalţi, predicativă.

Mai mulţi părinţi s-au adunat, marţi dimineaţă, în faţa Ministerului Educaţiei, nemulţumiţi de această cerinţă de la proba de limba română a evaluării naţionale.

Părinţii susţineau că propoziţia era subordonată predicativă, şi nu subiectivă, cum este trecută în barem, şi cereau reanalizarea subiectulul.

Mulţi părinţi au semnat şi o petiţie legată de această controversă şi de depunctarea elevilor care au răspuns că propoziţia este predicativă.

Federaţia Asociaţiilor de Părinţi afirmă însă că baremul probei de limba română a evaluării naţionale a fost corect stabilit şi că nu susţine petiţia online cu privire la subiectul care a generat controverse.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici