Evaluarea naţională la clasa a VIII-a va avea loc între 4 şi 12 mai, tezele unice desfiinţate

Evaluarea naţională la clasa a VIII-a în anul şcolar 2009-2010 va avea loc între 4 şi 12 mai, iar cea din perioada specială, între 25 mai şi 2 iunie, potrivit unui ordin al Ministerului Educaţiei, care înlocuieşte tezele unice cu testarea după modelul evaluărilor internaţionale.

1829 afișări
Imaginea articolului Evaluarea naţională la clasa a VIII-a va avea loc între 4 şi 12 mai, tezele unice desfiinţate

Evaluarea naţională la clasa a VIII-a va avea loc între 4 şi 12 mai, tezele unice desfiinţate (Imagine: Mediafax Foto)

Ministrul Educaţiei a aprobat, joi, Ordinul privind organizarea şi desfăşurarea evaluării naţionale pentru elevii clasei a VIII-a, în anul şcolar 2009-2010.

Potrivit acestui ordin, calendarul de desfăşurare a evaluării naţionale stabileşte o perioadă normală de evaluare a elevilor din clasa a VIII-a şi una specială.

Astfel, elevii din clasa a VIII-a susţin prima probă în 4 mai 2010, la Limba şi literatura română - probă scrisă. În 6 mai 2010 este programată proba la Limba şi literatura maternă, iar în 12 mai 2010, Matematică, ambele fiind probe scrise.

Perioada specială de evaluare va începe în 25 mai 2010, cu proba scrisă la Limba şi literatura română. Apoi, în 27 mai 2010 va fi proba la Limba şi literatura maternă, iar în 2 iunie 2010, la Matematica, ambele fiind probe scrise.

Subiectele pentru evaluarea naţională se elaborează în cadrul Centrului Naţional pentru Curriculum şi Evaluare în Învăţământul Preuniversitar, ţinând seama mai multe cerinţe. Acestea trebuie să fie după modelul evaluărilor internaţionale, să fie formulate clar, precis şi în strictă concordanţă cu programele pentru evaluarea naţională.

De asemenea, subiectele trebuie să aibă un nivel mediu de dificultate şi să permită rezolvarea subiectelor în 120 de minute, potrivit ordinului.

Potrivit proiectului Legii educaţiei naţionale, transmis luni Parlamentului, pentru orientarea şcolară şi profesională a absolvenţilor clasei a VIII-a şi continuarea studiilor în clasa a IX-a se iau în considerare rezultatele şcolare obţinute pe parcursul claselor V-VIII, ca indicator general al performanţelor elevului în raport cu standardele curriculare şi rezultatele obţinute la o testare naţională realizată la finalul clasei a VIII-a şi structurată după modelul testărilor internaţionale standardizate, ca indicator specific privind competenţele-cheie formate pe parcursul învăţământului general de tip comprehensiv. Medodologia acestui tip de test va fi stabilită de către MECI, potrivit proiectului.

Ministrul Educaţiei anunţa, în urmă cu o săptămână, că va emite un ordin de ministru privind organizarea şi desfăşurarea evaluării naţionale care va înlocui tezele cu subiect unic.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici