Excluderea contestaţiei pentru începerea judecării persoanelor urmărite penal, neconstituţională

CCR a admis, marţi, excepţia de neconstituţionalitate a articolului din Codul de procedură penală care exclude posibilitatea de a contesta soluţia judecătorului de cameră preliminară privind începerea judecării faptelor şi persoanelor pentru care a fost demarată urmărirea penală.

206 afișări
Imaginea articolului Excluderea contestaţiei pentru începerea judecării persoanelor urmărite penal, neconstituţională

Excluderea contestaţiei pentru începerea judecării persoanelor urmărite penal, neconstituţională

Excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor articolului 341 alineatul (9) din Codul de procedură penală conţine: „În cazul prevăzut la alin.(7) pct.2 lit.c), în termen de 3 zile de la comunicarea încheierii procurorul, petentul şi intimaţii pot face, motivat, contestaţie cu privire la modul de soluţionare a excepţiilor privind legalitatea administrării probelor şi a efectuării urmăririi penale. Contestaţia nemotivată este inadmisibilă.”, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

Curtea Constituţională a admis, cu unanimitate de voturi, excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că "soluţia legislativă cuprinsă în art.341 alin.(9) din Codul de procedură penală, care exclude posibilitatea de a face contestaţie împotriva încheierii judecătorului de cameră preliminară cu privire la dispoziţia de începere a judecăţii referitor la faptele şi persoanele pentru care, în cursul cercetării penale, a fost pusă în mişcare acţiunea penală, pronunţată în temeiul art.341 alin.(7) pct.2 lit.c) din Codul de procedură penală, este neconstituţională".

De asemenea, Curtea a declarat neconsituţională prevederea din Codul de procedură penală prin care măsurile de protecţie a martorului se menţin pe tot parcursul procesului penal dacă starea de pericol nu a încetat. În acelaşi timp, a declarat constituţionale următoarele alineate din Codul de procedură penală: "procurorul dispune acordarea statutului de martor ameninţat şi aplicarea măsurilor de protecţie prin ordonanţă motivată, care se păstrează în condiţii de confidenţialitate" şi "procurorul verifică, la intervale de timp rezonabile, dacă se menţin condiţiile care au determinat luarea măsurilor de protecţie, iar în caz contrar dispune, prin ordonanţă motivată, încetarea acestora".

În şedinţa de marţi, Curtea a admis, condiţionat, şi excepţia de neconstituţionalitate care priveşte că "dacă în cursul judecăţii se consideră că încadrarea juridică dată faptei prin actul de sesizare urmează a fi schimbată, instanţa este obligată să pună în discuţie noua încadrare şi să atragă atenţia inculpatului că are dreptul să ceară lăsarea cauzei mai la urmă sau amânarea judecăţii, pentru a-şi pregăti apărarea".

"În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art.377 alin.(4) teza întâi şi art.386 alin.(1) din Codul de procedură penală sunt constituţionale în măsura în care instanţa de judecată se pronunţă cu privire la schimbarea încadrării juridice dată faptei prin actul de sesizare printr-o hotărâre judecătorească care nu soluţionează fondul cauzei. Potrivit art.31 alin.(2) din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, instanţa de contencios constituţional, întrucât a admis excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art.386 alin.(1) din Codul de procedură penală, s-a pronunţat şi asupra constituţionalităţii dispoziţiilor art.377 alin.(4) teza întâi din Codul de procedură penală, potrivit cărora «Dacă instanţa constată, din oficiu, la cererea procurorului sau a părţilor, că încadrarea juridică dată faptei prin actul de sesizare trebuie schimbată, este obligată să pună în discuţie noua încadrare şi să atragă atenţia inculpatului că are dreptul să ceară lăsarea cauzei mai la urmă.[...]»", arată reprezentanţii CCR.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici