EXCLUSIV: Cazul lui Graţian Gruia, de interes pentru Italia, judecat la Curtea de Apel Timişoara

Curtea de Apel Timişoara judecă, marţi, cazul lui Graţian Gruia, faţă de care Italia şi-a declarat interesul, după ce a fost repatriat, ca urmare a ridicării lui de pe stradă, unde se afla cu bunica în faţa unui magazin, autorităţile italiene susţinând că era abuzat şi pus să cerşească.

262 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV: Cazul lui Graţian Gruia, de interes pentru Italia, judecat la Curtea de Apel Timişoara

EXCLUSIV: Cazul lui Graţian Gruia, de interes pentru Italia, judecat la Curtea de Apel Timişoara (Imagine din arhiva Mediafax Foto)

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului explică faptul că până la data de 25 mai 2007 copilul Graţian (care împlineşte 4 ani în 21 martie 2009) a fost însoţit de mama sa, pe teritoriul Republicii Italia. În ziua de 25 mai 2007, copilul se afla în grija bunicii materne, fiind tot pe teritoriul italian.

"În acest context, copilul a fost ridicat de către autorităţile italiene, în timp ce se afla pe stradă, în faţa unui supermarket italian, împreună cu bunica maternă, deoarece, potrivit declaraţiilor acestor autorităţi (italiene-n.r.), bunica îl bătea şi îl ţinea cu ea pe stradă în scopul de a impresiona trecătorii şi de a obţine foloase necuvenite ca urmare a practicării cerşetoriei", arată ANPDC.

La momentul preluării copilului de către autorităţile italiene, acesta se afla în îngrijirea bunicii materne, mama sa nefiind prezentă.

"La momentul preluării copilului de către autorităţile sociale italiene s-a constatat că acesta era nespălat, neîngrijit, subnutrit. Dat fiind gravitatea situaţiei copilului şi a relelor tratamente la care fusese supus de către familie, autorităţile italiene au manifestat o prudenţă sporită pe parcursul procedurii de repatriere al copilului", susţine Autoritatea.

Potrivit acesteia, bunica maternă a făcut obiectul unei cercetării în cadrul unui dosar penal, aflat pe rolul Tribunalului din Roma, pentru rele tratamente aplicate minorului, o altă acuzaţie pentru fapte similare urmând a fi luată în discuţie şi de Tribunalul din Avezzano.

"Mama copilului a fost considerată de către autorităţile italiene ca fiind incapabilă de a avea grijă de copil într-o manieră corespunzătoare, date fiind circumstanţele care au stat la baza preluării minorului din familie de către serviciile sociale italiene", susţine ANPDC, care mai arată că că între copil şi familia sa numai există nicio relaţie, copilul fiind ataşat de familia din Italia, unde urma să fie adoptat.

La rândul său, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Caraş-Severin a explicat Tribunalului judeţean că Graţian s-a născut la data de 21 martie 2005, în municipiul Reşiţa, judeţul Caraş-Severin, şi provine din relaţia de concubinaj a Graţielei Maria Gruia Graţiela şi Ionel Daniel Bogoevici.

Prin sentinţa civilă 3181 din 26 octombrie 2005 , Judecătoria Reşiţa a constatat că Bogoevici este tatăl copilului Graţian Gruia şi a încuviinţat ca acesta să poarte numele de Bogoevici.

Graţiela Maria Gruia, mama copilului în cauză, s-a născut la data de 30 mai 1984 , în oraşul Bocşa, judeţul Caraş-Severin , a absolvit şapte clase şi în prezent nu lucrează, iar Ionel Bogoevici nu a păstrat legătura cu fiul său.

Prin sentinţa civilă 903 din 22 martie 2006, dată de Judecătoria Reşiţa, Bogoevici a fost obligat la plata unei pensii de întreţinere de 128 lei lunar pentru Graţian.


Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici