EXCLUSIV: Guvernul blochează până în 2014 majorarea unor pensii

Guvernul va bloca până în anul 2014 majorarea unor pensii, programată prin Legea pensiilor să fie aplicată anul viitor, motivând că lipsa unui "cadru sustenabil" de aplicare a legii va creşte deficitul bugetului asigurărilor sociale de stat şi poate avea consecinţe grave în plata drepturilor sociale

1823 afişări
Imaginea articolului EXCLUSIV: Guvernul blochează până în 2014 majorarea unor pensii

Guvernul blochează până în 2014 majorarea unor pensii (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

Noua lege a pensiilor, adoptată de Guvern şi intrată în vigoare la 1 ianuarie 2011, prevede că pensionarii care au lucrat în condiţii deosebite de muncă după 1 aprilie 2001 vor beneficia de o majorare a punctajelor lunare cu 25%, iar persoanelor ieşite la pensie în acest an le va fi aplicat la rândul lor un indice de corecţie calculat ca raport între 43,3% din câştigul salarial mediu brut realizat pe anul precedent şi valoarea unui punct de pensie în vigoare la acea dată.

Ambele majorări de pensii erau programate să fie aplicate la 1 ianuarie 2012.

Strategia fiscal-bugetară a Guvernului pentru perioada 2012-2014, obţinută de MEDIAFAX, relevă însă că Guvernul va amâna până în anul 2014 acordarea acestor drepturi, motivând că aceste majorări determină cheltuieli suplimentare ale bugetului asigurărilor sociale de stat cu aproximativ 865 milioane lei la nivelul unui an.

"Având în vedere că lipsa unui cadru sustenabil de implementare a Legii privind sistemul unitar de pensii publice, intrată în vigoare la 1 ianuarie 2011, poate crea consecinţe grave în ceea ce priveşte acordarea drepturilor de asigurări sociale şi majorarea deficitului bugetului asigurărilor sociale de stat, se propune amânarea până în anul 2014 a aplicării acestor prevederi, în ceea ce priveşte acordarea majorării punctajelor lunare cu 25% pentru persoanele care au desfăşurat activităţi în condiţii deosebite de muncă după 1 aprilie 2001 şi aplicarea unui indice de corecţie la punctajul mediu anual pentru persoanele înscrise la pensie începând cu 1 ianuarie 2011", se arată în document.

Strategia a fost aprobată miercuri de Guvern.

Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS) a făcut precizări în ce priveşte "politica în domeniul pensiilor" din strategia fiscală, arătând că Guvernul a acordat, din 1 ianuarie 2011 o majorare a punctajelor anuale realizate de persoane care au desfăşurat activitate în fostele grupe de muncă I şi II, conform Legii 263/2010.

MMFPS aminteşte că din 1 aprilie 2001 aceste locuri de muncă au fost încadrate la "activităţi în condiţii deosebite de muncă", iar persoanele încadrate astfel după 1 aprilie 2001, urmau să beneficieze de o majorare a punctajului lunar începând de anul viitor.

"Noua strategie fiscal bugetară pe perioada 2012 - 2014 prevede prorogarea acestui termen la 1 ianuarie 2014. Pentru sustenabilitatea sistemului public de pensii, principala preocupare a ministerului este să plătească toate pensiile, lună de lună, în ciuda dificultăţilor economice pe plan internaţional", precizează MMFPS.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici