EXCLUSIV: Guvernul ia în calcul recuperarea banilor încasaţi de asistaţii social prin fraudă

Guvernul ia în calcul recuperarea banilor încasaţi de asistaţii social, prin fraudă, în cuantum mai mare decât aveau dreptul, prin reducerea alocaţiilor următoare ori stabilirea unui grafic de rambursare, şi va acorda, în viitor, ajutoare după ce va controla sursa reală de venituri a solicitanţilor.

120 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV: Guvernul ia în calcul recuperarea banilor încasaţi de asistaţii social prin fraudă

EXCLUSIV: Guvernul ia în calcul recuperarea banilor încasaţi de asistaţii social prin fraudă (Imagine: Bogdan Danescu/Arhiva Mediafax Foto)

Prestaţiile sociale destinate persoanelor cu venituri reduse vor fi acordate după verificarea atât a surselor de venituri ale acestora, cât şi a bunurilor imobile şi imobile care pot fi valorificate, se arată într-un document guvernamental obţinut de MEDIAFAX.

Guvernul intenţionează ca, până în ianuarie 2013, să comaseze alocaţia familială complementară, alocaţia monoparentală, venitul minim garantat (VMG) şi ajutoarele de încălzire (toate destinate familiilor cu venituri reduse) într-un singur program, denumit orientativ "venit minim de inserţie".

"Se va institui o singură prestaţie, bazată pe testarea mijloacelor (venituri realizate şi bunuri mobile şi imobile ce ar putea fi valorificate), prin unificarea VMG, alocaţiei pentru susţinerea familiei şi ajutorului pentru încălzirea locuinţei. Noua prestaţie pentru sprijinirea familiilor cu venituri reduse se va baza pe testarea mijloacelor şi se va acorda pe principiul utilizat în prezent la ajutorul social. Se va avea în vedere utilizarea unei scale de echivalenţă pentru stabilirea limitei maxime a veniturilor până la care o familie poate beneficia de noua prestaţie, precum şi acordarea prestaţiei ca diferenţă între veniturile familiei şi limita maximă stabilită", se arată în document.

Va fi introdus un formular unic pentru solicitarea drepturilor bazate pe "testarea" mijloacelor/veniturilor, verificate prin utilizarea datelor existente inclusiv în sistemele informatice ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), precum şi la evidenţa populaţiei, administraţiile financiare locale şi alte sisteme care au drept obiect înregistrarea veniturilor şi bunurilor persoanelor.

Documentul relevă totodată intenţia Executivului de a recupera banii încasaţi nejustificat până în prezent de către persoanele incluse în programe de asistenţă socială.

Astfel, printre acţiunile la care ar putea apela Guvernul pentru a descuraja fraudele în sistem este menţionată şi "recuperarea plăţilor în exces de la beneficiarii eligibili care au primit un cuantum prea mare de prestaţii sociale, prin reducerea prestaţiilor viitoare ale acestora, sar de la beneficiarii neeligibili, prin stabilirea unui grafic de rambursare".

Este luată în calcul şi sesizarea organelor de urmărire penală în cazurile grave, cu ideea că legislaţia ar trebui să conţină instrucţiuni clare cu privire la sesizarea organelor de urmărire penală în funcţie de gravitatea infracţiunii sau de valoarea prestaţiei primite de o persoană fără ca aceasta să fie eligibilă.

Go4it.ro transmite LIVE de la World Mobile Congress. Zeci de telefoane se lansează acum! Citeşte noutăţile la cald.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici