EXCLUSIV: ICCJ reţine premeditarea în cazul lui Boldea. Se interesa de ţări fără acord de extrădare

ICCJ reţine, în motivarea deciziei prin care a dispus arestarea în lipsă a deputatului Mihail Boldea, premeditarea cu care acesta a părăsit România, arătând că acesta a fost ajutat de un şofer în prezenţa căruia se interesa de ţări precum Kenya sau Somalia, ce nu au acord de extrădare cu România.

1668 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV: ICCJ reţine premeditarea în cazul lui Boldea. Se interesa de ţări fără acord de extrădare

EXCLUSIV: ICCJ reţine premeditarea în cazul lui Boldea. Se interesa de ţări fără acord de extrădare (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax foto)

"Modul în care inculpatul Mihail Boldea l-a abordat pe martorul Adrian Azoiţei, faptul că i-a propus să-l transporte în afara teritoriului României, că inculpatul avea asupra sa două paşapoarte, că a vrut să se asigure că şi martorul - şofer avea asupra sa paşaportul, faptul că înainte de a pleca din ţară era preocupat, supărat, vorbea permanent la telefon, că a folosit cartele telefonice cumpărate de pe teritoriul ţărilor tranzitate şi că în discuţiile telefonice pe care acesta le-a purtat cu interlocutorii săi vorbea despre ţări precum Kenya şi Somalia care nu au acord de extrădare cu România dovedesc intenţia inculpatului de a se sustrage urmăririi penale, aflată în curs desfăşurare şi despre care s-a făcut dovada că inculpatul o cunoştea", notează instanţa supremă în motivarea arestării lui Boldea, document obţinut de agenţia MEDIAFAX.

Judecătorul care a dispus arestarea preventivă în lipsă a lui Mihail Boldea mai arată că "teza apărării că la data de 16 martie, când i s-a adus la cunoştinţă inculpatului învinuirea, nu i s-a pus în vedere să se prezinte la organul de urmărire penală la o anumită dată şi nici nu s-a instituit în sarcina sa interdicţia de a părăsi ţara contrazice conţinutul demersurilor efectuate în scopul încunoştiinţării şi asigurării prezenţei inculpatului în faţa organelor de urmărire penală".

Pe de altă parte, notează magistratul, "cunoscând că în legătură cu el se desfăşoară activitate de urmărire penală, inculpatul avea posibilitate să anunţe organele judiciare despre hotărârea sa de a pleca din ţară, mai ales că, avocat fiind, cunoştea modul şi etapele desfăşurării activităţii de urmărire penală".

Instanţa mai arată în motivare că "membrii familiei, luând cunoştinţă despre faptul că acesta este citat pentru 22 martie, ora 10.00, în vederea ascultării cu ocazia soluţionării propunerii de arestare preventivă în lipsă, aveau posibilitatea să îl anunţe pe acesta, telefonic, e-mail, sms, despre această situaţie (aceştia ştiind că în legătură cu inculpatul se desfăşoară activitatea de urmărire penală), pentru că într-o ordine firească apărea normală, inevitabilă o asemenea reacţie, în condiţiile în care se susţine că acesta a plecat din ţară pentru a evita «stresul mediatic»".

Instanţa supremă a confirmat, marţi, mandatul de arestare preventivă pentru 30 de zile emis în 22 martie pe numele deputatului Mihail Boldea, acesta fiind dus în arestul IPJ Galaţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici