EXCLUSIV: Parchetul ÎCCJ va verifica legalitatea soluţiilor de netrimitere în judecată în cazurile de evaziune

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va verifica legalitatea soluţiilor de netrimitere în judecată emise începând de la mijlocul anului 2010 de către unităţile subordonate în cazurile în care existau indicii de evaziune fiscală.

425 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV: Parchetul ÎCCJ va verifica legalitatea soluţiilor de netrimitere în judecată în cazurile de evaziune

EXCLUSIV: Parchetul ÎCCJ va verifica legalitatea soluţiilor de netrimitere în judecată în cazurile de evaziune (Imagine: Shutterstock)

Grupul de lucru interinstituţional (GLI) stabilit prin Hotărârea CSAT 69/2010 a aprobat la începutul acestui an un plan comun de măsuri pentru eficientizarea activităţilor de prevenire şi combatere a evaziunii fiscale, care stabileşte, printre altele: "verificarea sub aspectul legalităţii de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a soluţiilor de netrimitere în judecată emise de unităţile subordonate de la data emiterii HCSAT 69/2010", potrivit unui document oficial.

În urmă cu aproape o lună, Ministrul Administraţiei şi Internelor, Gabriel Berca, şi procurorul general Laura Codruţa Kovesi au informat CSAT despre rezultatele obţinute în prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale în perioada octombrie 2011- februarie 2012.

Kovesi a declarat săptămâna trecută că procurorii sunt bombardaţi atât de Garda Financiară, cât şi de ANAF, astfel că au în lucru peste 28.000 de sesizări care au ca obiect infracţiunea de evaziune fiscală, din care aproximativ 3.000 au fost înregistrate în luna martie a acestui an.

"Or procurorii nu se pot concentra să soluţioneze în termen rezonabil toate aceste sesizări şi de aceea încercăm să ne concentrăm pe priorităţi, să identificăm acele dosare care vizează prejudicii mari şi în care să facem anchetă cât mai repede", a afirmat procurorul general.

Planul de lucru pentru 2012 aprobat de grupul interinstituţional înfiinţat în urmă cu aproape doi ani propune şi specializarea de procurori, lucrători de poliţie judiciară şi lucrători din cadrul ANAF (Garda Financiară şi Autoritatea Naţională a Vămilor) care să intrumenteze în special cazurile de evaziune din cele nouă domeniile prioritare.

Cele nouă domenii prioritare de intervenţie cuprind produse energetice, de tutun, mărfuri agroalimentare, alcool şi băuturi alcoolice, transporturi, turism, construcţii şi materiale de construcţii.

Printre măsurile adoptate pentru acest an se mai numără excluderea din componenţa grupurilor operaţionale de lucru a persoanelor care au primit aviz negativ la solicitarea de acces la informaţii clasificate şi activarea pe o perioadă limitată a unor forme de cooperare între mai multe gruprui de lucru operative, pentru a fi investigate fraude cu conexiuni pe raza mai multor judeţe.

Instituţiile centrale din GLI au decis că este nevoie de instituirea unei frecvenţe obligatorii de desfăşurare a şedinţelor operative al grupurilor de lucru operaţionale, pentru că în multe judeţe "au fost înregistrate lacune pe acest palier".

Grupurile de lucru operaţionale vor fi obligate să întocmească procese verbale în care să fie consemnate subiectele abordate, ce măsuri concrete urmează a fi întreprinse şi ce rezultate au fost obţinute, iar documentul să fie asumat de către toţi participanţii.

La mijlocul anului 2010, CSAT a hotărât elaborarea unui plan comun de acţiune a instituţiilor cu responsabilităţi în combaterea evaziunii fiscale şi contrabandei, şi constituirea la nivel judeţean a unor grupuri de lucru operaţionale formate din ofiţeri specialişti şi experţi.

La şedinţă au participat atunci premierul Emil Boc, ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Adriean Videanu, ministrul Justiţiei, Cătălin Marian Predoiu, directorul Serviciului Român de Informaţii, George Cristian Maior, directorul Serviciului de Informaţii Externe, Mihai Răzvan Ungureanu, consilierul prezidenţial pentru Securitate Naţională, Iulian Fota, consilierul prezidenţial Anca Ilinoiu, şef al Departamentului Relaţii Internaţionale, secretarul CSAT, general-locotenent Ion Oprişor şi purtătorul de cuvânt al Preşedintelui României, Valeriu Turcan.

Pentru discuţii cu privire la combaterea evaziunii fiscale, a contrabandei şi a spălării banilor şi finanţării terorismului au fost prezenţi ca invitaţi Laura Codruţa Kovesi - procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Codruţ Olaru - procuror-şef, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi Laura Oprean, procuror-şef adjunct la Direcţia Naţională Anticorupţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici