EXCLUSIV: Pensiile speciale ale magistraţilor şi parlamentarilor vor fi recalculate în 30 de zile

Pensiile speciale ale magistraţilor, parlamentarilor, personalului aeronautic şi foştilor angajaţi ai Curţii de Conturi vor fi recalculate în 30 de zile, în timp ce pensiile militare de stat şi pensiile poliţiştilor şi funcţionarilor din administraţia penitenciarelor vor fi recalculate în 5 luni.

220 afişări
Imaginea articolului EXCLUSIV: Pensiile speciale ale magistraţilor şi parlamentarilor vor fi recalculate în 30 de zile

EXCLUSIV: Pensiile speciale ale magistraţilor şi parlamentarilor vor fi recalculate în 30 de zile (Imagine: Nicu Mircea/Mediafax Foto)

Citeşteaici documentul

Tot în maximum 30 de zile vor fi recalculate şi pensiile deserviciu ale procurorilor şi judecătorilor, respectiv magistraţilorasistenţi ai Curţii Constituţionale, ale personalului auxiliar despecialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pelângă acestea, ale personalului diplomatic şi consular şi alefuncţionarilor publici parlamentari.

Într-un interval de trei ani vor fi verificate condiţiile deîncadrare în grad de invaliditate a pensionarilor aflaţi înevidenţă.

Prevederile sunt incluse în proiectul privind stabilireaunor măsuri în domeniul pensiilor, obţinut de MEDIAFAX, pentru careGuvernul îşi va angaja răspunderea.

Documentul prevede că, la data intrării în vigoare, toate acestepensii vor fi calculate conform Legii 19/2000 privind sistemulpublic de pensii.

"Persoanele ale căror drepturi la pensie sunt stabiliteulterior datei intrării în vigoare a acestei legi vor fi supuseautomat procesului de recalculare, astfel cum este reglementat deprezenta lege", se arată în document.

În cazul pensiilor militare de stat, ale poliţiştilor şi alefuncţionarilor publici cu statut special din sistemuladministraţiei penitenciarelor, pentru perioadele ulterioare dateide 1 aprilie 2001 care reprezintă stagiu de cotizare realizat încondiţii deosebite, condiţii speciale sau alte condiţii de muncă seacordă perioade suplimentare la vechimea în muncă sau la vechimeaîn serviciu, care constituie stagii de cotizare în condiţiinormale, respectiv 3 luni pentru fiecare an lucrat în condiţiideosebite de muncă, 6 luni pentru fiecare an lucrat în condiţiispeciale de muncă şi 12 luni pentru fiecare an lucrat în altecondiţii de muncă reglementate în domeniul apărării naţionale,ordinii publice şi siguranţei naţionale.

Constituie stagiu de cotizare în sistemul public de pensiivechimea în muncă recunoscută pentru stabilirea pensiilor până ladata de 1 aprilie 2001 şi vechimea în serviciu recunoscută pentrustabilirea pensiilor.

Constituie stagiu de cotizare şi perioada suplimentară lavechimea în muncă sau la vechimea în serviciu acordată în bazalegislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001 pentru perioadelerealizate în grupa I, a II-a, respectiv în condiţii deosebite,condiţii speciale şi alte condiţii în cazul beneficiariilor acestorpensii.

Beneficiarii pensiilor militare de stat, ale poliţiştilor şi alefuncţionarilor publici cu statut special din sistemuladministraţiei penitenciarelor, care au desfăşurat activităţi înlocuri de muncă încadrate în grupele I şi a II-a de muncă potrivitlegislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001 ori care au lucratîn locuri de muncă încadrate în condiţii deosebite, condiţiispeciale sau alte condiţii de muncă beneficiază de majorareapunctajelor lunare realizate în perioadele respective, cu 25%pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în locuriîncadrate în grupa a II-a de muncă, potrivit legislaţiei anterioaredatei de 1 aprilie 2001, sau în locuri de muncă încadrate încondiţii deosebite, cu 50% pentru perioadele în care au desfăşuratactivităţi în locuri încadrate în grupa I de muncă, potrivitlegislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, sau în locuri demuncă încadrate în condiţii speciale şi cu 50% pentru perioadele încare au desfăşurat activităţi în locuri încadrate în alte condiţiide muncă.

Pensiile de serviciu anticipate şi anticipate parţiale devinpensii pentru limită de vârstă în înţelesul Legii 19/2000, acelaşisistem urmând să fie aplicat şi pentru pensiile anticipate deserviciu, de invaliditate şi de urmaş.

Începând cu drepturile lunii iunie 2010, pensiile stabilitepotrivit legilor cu caracter special, cuvenite sau aflate în plată,se recalculează prin determinarea punctajului mediu anual şi acuantumului fiecărei pensii, utilizând algoritmul de calculprevăzut de Legea 19/2000, în baza unei metodologii de recalcularecare va fi stabilită prin hotărâre de guvern în termen de 15 zilede la data intrării în vigoare a legii pentru care Executivul îşiva angaja răspunderea.

Cuantumul pensiilor recalculate va fi stabilit în bazapunctajului mediu anual determinat conform Legii 19/2000 şi seplăteşte de la data de întâi a lunii următoare expirării perioadeide recalculare.

Procesul de recalculare va fi aplicat în mod corespunzător şipensiilor militare de stat şi ale poliţiştilor, în acest cazpunctajul mediu anual realizat fiind determinat prin împărţireanumărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale alepersoanelor la 20 de ani reprezentând stagiul complet decotizare.

La cuantumul acestor pensii, stabilite ca urmare a procesului derecalculare, se vor aplica însă şi prevederile Legii privindcadrele militare. Pentru perioadele care constituie stagiu decotizare şi pentru care nu pot fi dovedite venituri de naturăsalarială, la determinarea punctajului mediu anual se utilizeazăsalariul mediu brut pe economie din perioadele respective.

Proiectul de lege mai prevede că în termen de 30 de zile de ladata intrării în vigoare, prin ordin al ministrului Muncii seaprobă procedura de încadrare în grade de invaliditate, în vedereaînscrierii la pensie de invaliditate, urmând ca într-un interval de3 ani Casa Naţională de Pensii şi alte Drepturi de AsigurăriSociale, prin Institutul Naţional de Expertiză Medicală şiRecuperare a Capacităţii de muncă, va iniţia acţiuni de verificarea încadrării în grad de invaliditate a pensionarilor deinvaliditate aflaţi în evidenţă la acea dată.

"Cu privire la recalcularea pensiilor stabilite prin legispeciale, aflate în plată la data intrării în vigoare a prezenteilegi, nu se pune problema încălcării principiuluineretroactivităţii legii, deoarece legea nu acţionează pentrutrecut, ci doar pentru viitor, urmând ca pensiile recalculate să seplătească în noul cuantum de la data intrării in vigoare a legii.De asemenea, nu este încălcat nici dreptul la un bun dobândit, datfiind ca acest drept vizează pensia ca forma de venit de înlocuireşi nu cuantumul acesteia", arată Guvernul în document.

Executivul susţine totodată că necesitatea adoptării acestormăsuri rezidă din faptul că beneficiarii de pensii de invaliditatereprezintă în prezent aproape 4,5% din forţa de muncă, acest numărcrescând rapid în ultimii ani, şi că se anticipează că majorareanumărului de solicitări de pensionare va spori deficitul bugetuluide pensii din acest an cu peste 0,5% din PIB, acesta ajungând lapeste 2,25% din PIB.

De asemenea, conform unei revizuiri recente a estimărilor BănciiMondiale, în urma consultărilor privind măsurile de reformă a legipensiilor din România, se evidenţiază că la nivelul anului 2050,deficitul creat de cheltuielile cu pensiile din PIB, prin păstrareasistemului actual, va ajunge la circa 12% .

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici