Explicaţiile medicilor pentru decesele rapide ale bolnavilor de Covid-19 în România

  • Bolnavi de Covid-19 din România au murit la câteva zile de la internare
  • Dr. Carmen Dorobăţ: Fac forme agresive ale bolii. Horaţiu Moldovan: Sunt diagnosticaţi târziu
  • Ce vaccinuri le recomandă medicii celor din grupele de risc
9052 afișări
Imaginea articolului Explicaţiile medicilor pentru decesele rapide ale bolnavilor de Covid-19 în România

Sursa foto: Profimedia

Statisticile din România arată că mulţi bolnavi de Covid-19 au pierdut lupta cu boala la doar câteva zile după ce au fost internaţi. Unii dintre ei erau în vârstă şi cu boli asociate, dar alţii erau tineri şi nu se aflau în categoriile de risc. Am întrebat medicii de ce starea acestor bolnavi s-a deteriorat atât de rapid.

„Dacă ne referim la cazurile celor tineri, este vorba despre o explozie a răspunsului inflamator datorată prezenţei acestui agent infecţios în organism. Şi această explozie de răspuns inflamator duce la distrucţia propriilor ţesuturi”, Carmen Dorobăţdirectorul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi.

Principala cauză a acestei distrucţii a ţesurilor sunt tulburările de coagulare, îţi spune medicul. Ele pot apărea la nivelul plămânilor, dar şi la cel a rinichilor, al cordului sau al sistemului nervos central.

„Aş pune pe primul loc tulburarea de coagulare, cu apariţia unei tromboze care se situează fie la nivelul plămânului, cu apariţia unei embolii pulmonare şi deces rapid, fie la nivelul cordului, cu apariţia infarctului miocardic acut”, mai spune directorul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi.

Există însă şi posibilitatea ca unii dintre cei care îşi pierd viaţa rapid să ajungă prea târziu la spital.

„Se diagnostichează târziu. Sau fac forme foarte severe care se tratează convenţional, la un moment dat fac insuficienţă respiratorie, atunci ajung în terapie intensivă”, explică Horaţiu Moldovan, secretar de Stat în Ministerul Sănătăţii.

Pentru a evita să facă forme agresive ale bolii, cei care ştiu că au boli cronice trebuie să îşi ia precauţii.

„Chiar dacă se mai relaxează măsurile din 15 mai, chiar dacă se revine într-un fel de normalitate, eu cred că cei care au o anumită vârstă şi cei care au afecţiuni cronice importante, ar trebui să se ferească în continuare, cu foarte multă atenţie. Pentru că la ei, dacă apare infecţia, există un risc de a face o formă mult mai severă”, afirmă Adrian Marinescu, medic infecţionist la Institutul Matei Balş.

Cei care sunt în grupele de risc trebuie să se gândească şi la vaccinare. Chiar dacă nu există vaccin pentru coronavirus, vaccinul pneumococic poate fi făcut chiar acum, iar cel antigripal la început de sezon.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici