Facultatea, conectată la piaţa muncii. România va avea pentru prima dată informaţii despre absolvenţi

  • Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat, joi, că mediul universitar va fi conectat la piaţa muncii şi va putea avea, pentru prima dată, informaţii despre viitorul absolvenţilor universităţilor româneşti.
  • De asemenea, prin OUG adoptată joi se vor putea organiza cursuri online.
483 afișări
Imaginea articolului Facultatea, conectată la piaţa muncii. România va avea pentru prima dată informaţii despre absolvenţi

Guvernul României, prin Ministerul Educaţiei, a lansat joi apelul valoare de 234 de milioane de euro pentru digitalizarea universităţilor, susţinerea digitalizării proceselor din universităţi, susţinerea formării de competenţe digitale în rândul studenţilor, profesorilor, cercetătorilor şi personalului didactic auxiliar din universităţi.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a spus că este vorba de finanţarea unui număr de peste 60 de proiecte, cu o valoare minimă de peste 2 milioane de euro şi o valoare maximă de circa 8 milioane de euro.

„Prima măsură adoptată astăzi (joi - n.r.), prin ordonanţă de urgenţă, este posibilitatea ca universităţile româneşti, începând cu anul universitar 2020 - 2023, să poată să deruleze o bună parte din activităţi în sistem online, beneficiind de mijloace digitale. Până acum, legea educaţiei definea spaţiul universitar prin prezenţa nemijlocită, simultană, a studenţilor şi cadrelor didactice. Prin această schimbare de paradigmă, aprobată astăzi de către Guvernul României, universităţile, pe baza respectării unor standarde de calitate care vor fi elaborate imediat după publicarea acestei ordonanţe, în Monitorul Oficial de către Agenţia Română de Asigurarea Calităţii vor putea să se organizeze astfel încât, încă din toamna acestui an, în funcţie de domeniu, având un specific pronunţat pe fiecare domeniu, diferenţe între socio-umane sau învăţământ de arte sau învăţământ superior medical, vor putea să organizeze aceste activităţi şi în regim online. Este o schimbare importantă”, a spus Cîmpeanu.

De asemenea, un alt lucru esenţial din perspectiva digitalizării este că prin Ordonanţa adoptată joi s-a realizat baza legală pentru ca trasabilitatea absolvenţilor de învăţământ superior, integrarea lor pe piaţa muncii şi nu numai să poată fi monitorizată.

„Practic, s-a creat baza legală pentru ca sistemul registrul matricol unic existent în Ministerul Educaţiei să poată fi interconectat, interoperabil, cu alte baze de date ale altor instituţii. E un pas important pentru digitalizare, dar un pas şi încă şi mai important, pentru ca şcoala românească, mediul universitar să fie mult mai bine conectat de societate. Repet, în acest fel am putea să avem pentru prima oară informaţii despre viitorul absolvenţilor universităţilor româneşti”, a spus ministrul Educaţiei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici