Făgăraş Fest. Mii de iubitori de natură şi ai Munţilor Făgăraş au participat la a patra ediţie a festivalul-manifest pentru oameni şi natură

Mii de iubitori de natură şi ai Munţilor Făgăraş au participat la a patra ediţie a Făgăraş Fest, care a început vineri (7 iulie) şi continuă până duminică (9 iulie) la Porumbacu de Sus, judeţul Sibiu.

1066 afișări
Imaginea articolului Făgăraş Fest. Mii de iubitori de natură şi ai Munţilor Făgăraş au participat la a patra ediţie a festivalul-manifest pentru oameni şi natură

Făgăraş Fest. Mii de iubitori de natură şi ai Munţilor Făgăraş au participat la a patra ediţie a festivalul-manifest pentru oameni şi natură

Evenimentul a adus la un loc turişti din toată ţara, artişti meşteşugari, iubitori de natură, exploratori ai munţilor, pasionaţi de gastronomie şi muzicieni de renume. Toţi participanţii la festival au putut lua parte la activităţi sportive şi de aventură destinate atât pentru adulţi cât şi copii, dar şi expediţii pentru a descoperi natura din Munţii Făgăraş, precum şi la concerte şi experienţe gastronomice.

Făgăraş Fest este singurul festival itinerant din România, dedicat Munţilor Făgăraş, naturii şi comunităţilor de la poalele acestora. Evenimentul este o inţiativă a Fundaţiei Conservation Carpathia şi a ProPark – Fundaţia pentru Arii Protejate, cu rolul de a promova unicitatea şi frumuseţea zonelor naturale din România şi de a atrage atenţia asupra importanţei protejării celor mai întinse păduri sălbatice de pe continent, în beneficiul oamenilor şi al naturii.

Zile de festival aparte, la poalele Munţilor Făgăraş

Făgăraş Fest a debutat vineri, 7 iulie, cu o proiecţie în aer liber a filmului documentar „Lynx” de Laurent Geslin şi a continuat sâmbătă şi duminică cu activităţi interesante pentru participanţi precum concrete, tururi ghidate pentru observarea păsărilor, florei sau faunei din Munţii Făgăraş, plimbări prin Porumbacu de Sus, conversaţii şi ateliere pline de energie bună care au tratat teme importante precum revenirea zimbrilor în Munţii Făgăraş sau rolul deosebit de important pe care îl au pădurile şi eforturile care se depun pentru a le conserva cât mai bine, dar şi târguri sau experienţe gastronomice care pun în valoare gustul unic al produselor locale.

Dacă revenim la concrete, pasionaţii de muzică s-au putut bucura de atmosfera serilor de vară care a fost întreţinută de Zdob şi Zdub, Nico de Transilvania şi Ovidiu Lipan Ţăndărică şi Fanfara 10 Prăjini.
„Avem o moştenire naturală unică în Europa prin munţii şi pădurile din ţară şi trebuie să avem grijă de aceasta. Astfel, prin Făgăraş Fest, alegem în mod constant alte zone ale Munţilor Făgăraş unde să desfăşurăm festivalul, pentru a implica comunităţile locale şi pentru a le ajuta să beneficieze de expunere către noi publicuri de oameni, iar anul acesta am ajuns în Porumbacu de Sus, judeţul Sibiu. Festivalul nostru a adus întotdeauna un plus de valoare în eforturile localnicilor de a-şi promova regiunea, cu respect şi responsabilitate, în armonie cu mediul înconjurător”, afirmă Victoria Donos, directorul de comunicare al Fundaţiei Conservation Carpathia.

Experienţe, momente şi poveşti în natură

În cele trei zile de festival, toţi cei prezenţi au putut lua parte la tururi inedite de observare a liliecilor, păsărilor, insectelor, dar şi florei din Munţii Făgăraş. Toţi participanţii au fost imersaţi în diversitatea naturii din zona Făgăraşilor şi au avut şansa să o observe în tihnă, alături de specialişti Fundaţiei Carpathia.
Activităţile pline de adrenalină nu au lipsit, aşa că toţi iubitorii de sport şi mişcare în natură au putut participa la Făgăraş Adventure, o competiţie sportivă de aventură, ce a inclus ore pedalat, de alergare, de mers pe munte, canoe, rapel, tir cu arcul, orientare, dar şi alte elemente surpriză. Zeci de participanţi au răspuns provocării şi au încheiat cu succes una dintre cele mai solicitate şi unice, experienţe în natură din România.

Festivalul a pus pe agendă şi experienţe pentru toată familia, astfel că şi copiii au putut lua parte la activităţi special organizate pentru ei. Exploratorii Munţilor Făgăraş – joc educativ pentru copii cu 10 probe speciale, Bat zone – prezentare şi activităţi despre lilieci şi traseu audio-vizual despre ultrasunetele liliecilor sau Escape Tent – aventura salvării planetei, sunt câteva dintre momentele concepute pentru ca cei mici să se apropie şi să înţeleagă cu adevărat cât de specială este natura şi cât de frumos este să o descoperi.

Menţionăm că pe tot parcursul festivalului a avut loc târgul de produse locale din vecinătatea Munţilor Făgăraş, expoziţii de fotografie, puncte gastronomice cu mâncare gătită numai din produse locale şi naturale, tururi ghidate prin istoria, cultura şi identitatea comunei Porumbacu, dar şi sesiuni de discuţii Carpathia Talks, în cadrul cărora s-a vorbit despre starea la zi a Munţilor Făgăraş.
Din 2019, Făgăraş Fest promovează unicitatea şi frumuseţea Munţilor Făgăraş

Este singurul eveniment-manifest care promovează Munţii Făgăraş, comunităţile din vecinătate acestora, într-un mix de activităţi în natură, care includ cinematograf în aer liber, concerte, activităţi educative şi tururi ghidate. Făgăraş Fest se distinge prin caracterul itinerant, an de an se organizează în alt loc. Astfel, prima ediţie a avut loc în Lereşti, a doua în Nucşoara, judeţul Argeş, iar a treia în Avrig, judeţul Sibiu.
La a 4-a ediţie care s-a ţinut la Porumbacu de Sus din judeţul Sibiu şi care se sfârşeşte astăzi adăugăm faptul că pe tot parcursul celor trei zile de festival, toate unităţile de cazare din comuna Porumbacu de Sus şi Valea Avrigului au fost ocupate. 

Evenimentele care respectă oamenii şi natura în egală măsură sunt o sursă importantă de venit în comunităţile locale şi reprezintă viitorul dezvoltării durabile a comunităţilor din zona Munţilor Făgăraş.

Împreună pentru Munţii Făgăraş

Făgăraş Fest 2023 nu ar fi fost posibil fără sprijinul prietenilor şi partenerilor evenimentului. Astfel, recunoştinţa şi mulţumirile organizatorilor merg către Serviciul Public Salvamont Braşov.

Despre Fundaţia Conservation Carpathia

Proiectul Fundaţiei Conservation Carpathia a început prioritar cu protejarea de păduri şi păşuni alpine în estul munţilor Făgăraş, iar din anul 2012 fundaţia a început să se implice activ şi în refacerea zonelor degradate.

Din anul 2009 şi până astăzi, proiectul a salvat de la exploatare peste 25.000 de hectare de păduri şi păşuni alpine în sud-estul munţilor Carpaţi, unde a iniţiat lucrări de reconstrucţie ecologică şi a stabilit măsuri de protecţie, atât pentru pădure, cât şi pentru animalele sălbatice.

Proiectul FCC este unic în România şi reprezintă una din cele mai importante iniţiative de conservare din Europa.
Despre Propark Fundaţia pentru Arii Protejate

Propark Fundaţia pentru Arii Protejate a fost înfiinţată în anul 2008 şi este principalul furnizor de instruire pentru arii protejate şi conservare în România, având în acelaşi timp un rol activ în reţelele europene şi mondiale care îşi propun să dezvolte capacitatea profesională a celor ce lucrează în arii protejate şi conservare, implicit prin proiecte, consultanţă şi mentoring.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici