„Fake Terror”. EXCLUSIV Operaţiunea antitero de la România Tv şi de ce a stat un ministru aproape 30 de minute în zona sub ameninţare cu bombă/ Leş: M-au evacuat când se terminase emisiunea | FOTO

Autorităţile au anunţat că au întocmit dosar penal în cazul ameninţării cu bombă de la România TV, de vineri seara, însă rămâne o întrebare: De ce nu au fost evacuat de urgenţă ministrul Apărării, Gabriel Leş, aflat în platou, alături de angajaţii postului, şi cine este responsabil.

3268 afișări
Imaginea articolului „Fake Terror”. EXCLUSIV Operaţiunea antitero de la România Tv şi de ce a stat un ministru aproape 30 de minute în zona sub ameninţare cu bombă/ Leş: M-au evacuat când se terminase emisiunea | FOTO

„Fake Terror”. EXCLUSIV Operaţiunea antitero de la România Tv şi de ce a stat un ministru aproape 30 de minute în zona sub ameninţare cu bombă/ Leş: M-au evacuat când se terminase emisiunea

Ora 20.26- prezentatoarea postului România Tv anunţă că pe adresa redacţiei a ajuns un mail care anunţă: “Vă avertizez: Sediul vostru va sări în aer!!! Este o victorie a românilor adevăraţi”.

Mesajul este postat şi pe ecran şi se poate vedea că mailul a fost transmis la ora 18.52. Potrivit unor surse apropiate anchetei, apelul la 112 a fost dat la ora 20.02, probabil mailul fiind citit mai târziu.

Totuşi, ora apelului coincide cu momentul în care Gabriel Leş, ministru al Apărării şi membru al CSAT, se afla în studioul România TV.

Primele informaţii publice legate de ameninţare apar, aşadar, la ora 20.26, iar reacţia ministrului este: “Am încredere că Brigada Antitero îşi face treaba cum trebuie, sunt profesionişti. Este grav, pentru că unii au chef de glume, sau au o astfel de gândire şi pot să facă această mişcare.
Prezentator: Să sperăm că e o glumă
Gabriel Leş: Eu cred că la nivelul nostru se întâmplă extrem de rar. Până acum Dumnezeu ne-a păzit”

Discuţia continuă apoi în platou pe alte teme legate de NATO, securitate, în timp ce într-o fereastră a ecranului se pot vedea angajaţii Antitero (SRI) şi SIAS (Brigada de intervenţie din cadrul IGPR) care au ajuns deja la faţa locului şi intervin pentru securizarea zonei.

La un moment dat, întrebat dacă are emoţii, ministrul spune: “Sincer nu, deşi o astfel de ameninţare trebuie luată în serios. Că nu ştii când poate să fie serioasă”.

Prezentatoarea menţionează că în clădire sunt mulţi angajaţi.

La ora 20.48, moderatorul anunţă că a fost identificată persoana care a trimis mailul, iar ministrul mai rămâne în studio până la final, adică ora 20.51.

Persoane care cunosc procedura de intervenţie în acest caz, dar care au preferat să îşi păstreze anonimatul, au declarat pentru MEDIAFAX, că prima măsură în astfel de cazuri este luată de şeful dispozitivului Antitero care cere evacuarea tuturor persoanelor aflate în zona ameninţată.

Agenţia MEDIAFAX l-a întrebat pe ministrul Gabriel Leş de ce nu a părărsit studioul, ştiind că există un pericol: “Am decis să nu plec, nu mi s-a părut chiar de plecat de acolo, pentru că alarma venise tocmai când am ajuns eu în studio, şi am văzut că ceilalţi colegi de acolo stau... (...) Ei (n.r. echipele de intervenţie) au venit acolo şi au verificat, şi după aceea m-au evacuat şi tocmai se terminase şi emisiunea. M-au evacuat în sensul că m-au condus până la maşină, au asigurat perimetrul pe unde am ieşit”.

Reiese că ministrului i s-a adus la cunoştinţă mai devreme de ora 20.26 despre ameninţare. “Deci în timpul în care eram deja în emisiune, ei au verificat, şi interior şi tot perimetrul...", a spus Leş.

Întrebat dacă nu trebuia înainte să fie evacuat: ministrul a afirmat: "De ce nu vorbiţi cu ei? Bun, şi nu m-au evacuat, şi asta este...”.

Surse care cunoscut procedurile în astfel de intervenţii spun că măsura de evacuare trebuia ordonată, nu recomandată, şi pusă în aplicare în câteva minute.

Serviciul Român de Informaţii anunţă însă că procedura de evacuare nu aparţine instituţiei:

“Prima etapa in procesul de soluţionare a unei astfel de ameninţări este evaluarea veridicităţii mesajului. In aceasta etapa a fost identificat autorul iar ameninţarea a fost catalogata ca având un nivel scăzut de credibilitate. În acelaşi timp, măsurile adoptate in teren au debutat cu instituirea unei zone de siguranţă, împreună cu forţele de poliţie iar apoi s-a trecut la efectuarea controlului pirotehnic. A fost controlat întâi traseul de evacuare pentru a asigura securitatea invitaţilor din platou. Fac menţiunea ca măsurile de protecţie pentru ministrul apărării nu sunt in portofoliul nostru de responsabilităţi, de aceea măsurile de evacuare s-au pus in aplicare in cooperare cu cei responsabili pentru securitatea demnitarului. După evacuarea acestora, controlul a continuat in platou, spaţiile de producţie, zonele tehnice şi anexe, fără a fi descoperite elemente de interes pirotehnic. A fost încheiat un proces-verbal la finalul acţiunii. Decizia privind evacuarea nu aparţine serviciului iar măsurile adoptate în teren au fost luate prin consultare cu proprietarul imobilului şi echipele de poliţie aflate la fata locului”, a declarat Ovidiu Marincea, purtător de cuvânt al SRI, pentru MEDIAFAX.

A venit apoi reacţia IGPR „Ieri seară, la sediul respectiv, specialiştii din cadrul S.I.A.S.- Serviciul Pirotehnic au efectuat verificările în mod gradual, la parter şi la etaj, nefiind constatate elemente pirotenice care să justifice mesajul de ameninţare transmis. Ulterior, s-au efectuat verificări şi în celelalte zone ale clădirii, constatându-se că zona este securizată. Concomitent cu verificările efectuate la sediul respectiv, la scurt timp de la momentul sesizării, poliţiştii din Timiş au depistat autorul mesajului de ameninţare, pe care l-au condus la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Timiş, pentru continuarea cercetărilor”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Georgian Drăgan, purtător de cuvânt IGPR.

În paralel, ministrul Apărării trebuie să mai fie păzit şi de serviciul intern de paza al MapN- Detaşamentul Special de Protecţie şi Intervenţie.

Autorul ameninţării cu bombă de la sediul România TV este un fost ziarist din Timişoara, Alexandru Tătar (66 de ani), acesta fiind audiat la Poliţie Timiş. Pe numele lui a fost întocmit un dosar penal pentru ameninţare.

Echipele de intervenţie s-au retras de la sediul România TV vineri seara, după ora 21.40, la mult timp după plecarea ministrului Apărării.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici