Familia românului decedat în Austria susţine că acesta nu ar fi avut gripă A/H1N1

Familia românului care a decedat în Austria şi despre care presa a relatat că ar fi avut gripă de tip A/H1N1 susţine că informaţia apărută în presă este greşită, deoarece buletinul medical nu menţionează un astfel de diagnostic şi acuză autorităţile medicale austriece că l-au neglijat pe pacient.

15 afișări
Imaginea articolului Familia românului decedat în Austria susţine că acesta nu ar fi avut gripă A/H1N1

Familia românului decedat în Austria susţine că acesta nu ar fi avut gripă A/H1N1 (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

"Am avut mai multe teste în data de 7 noiembrie, care este şi ziua decesului, testul de gripă A/H1N1 a fost negativ. A mai fost un altul marţi, pe 10, de asemenea negativ, iar în data de 11, după ce noi l-am luat de la spital, a apărut în presa austriacă, pe surse, că diagnosticul a fost gripă A/H1N1", a declarat, pentru MEDIAFAX, o rudă a familiei, care nu a dorit ca identitatea sa să fie făcută publică.

Aceasta a spus că, pe baza buletinului medical eliberat de la spitalul din Austria, unde s-a produs decesul, rezultă că tânărul decedat ar fi avut o infecţie bacteriană netratată, care a generat o embolie pulmonară şi care, în cele din urmă, a dus la infarct, care a fost cauza decesului.

"Nouă nu ne-a zis nimeni de gripă A/H1N1. Familia a vrut să-l vadă. A pus mâna pe el. Nu a fost nimeni pus în carantină. Nu ni s-a spus nimic despre vreun diagnostic de gripă porcină", a explicat aceeaşi rudă.

Familia românului este de asemenea foarte nemulţumită, deoarece susţine că autorităţile medicale austriece l-ar fi neglijat pe pacient.

Astfel, când acesta s-a simţit foarte rău, având febră şi simţindu-se răcit, un apropiat a sunat la Salvare. Familia spune că operatorul de la Salvare, după ce a auzit numele, ar fi întrebat dacă este vorba despre un român şi ar fi zis celui care a telefonat că Salvarea nu vine pentru o simplă răceală la un român.

În cele din urmă, el a fost dus la spital cu maşina, iar familia susţine că inclusiv acolo a fost nevoită să facă presiuni pentru ca pacientul să fie primit.

Familia a făcut o plângere la Poliţia din oraşul Schwarzach, un oraş situat la 40 de kilometri de Salzburg, unde s-au petrecut evenimentele. Ei susţin de asemenea că patronul austriac al românului a spus că este foarte indignat de ce s-a întâmplat şi că va urmări personal clarificarea situaţiei.

Familia susţine că nu a avut nevoie de ajutor consular şi l-a adus în ţară pe românul decedat. El a fost înmormântat vineri.

Familia nu a dorit ca numele acestuia să fie publicat în presă. Este vorba despre un bărbat de 39 de ani, din Satu Mare, căsătorit şi care are un copil de 12 ani. El a plecat la muncă în Austria la începutul anului pentru a plăti un credit făcut pentru achiziţionarea unei case.

Bărbatul a murit într-un spital din Schwarzach, Austria. Postul de televiziune Oe24 a relatat că decesul s-a produs în urma unui infarct provocat, cel mai probabil, de complicaţii determinate de gripa A H1N. Românul lucra ca muncitor în Austria începând din luna martie.

"Evoluţia a fost nefavorabilă. Pacientul avea stări de vomă grave, ceea ce a dus la deshidratare", a declarat directorul regional al serviciilor de sănătate din Salzbug, Christoph König. Complicaţiile au determinat o insuficienţă respiratorie, care a afectat plămânii şi ulterior inima pacientului, a adăugat el.

Alin Şerbănescu, purtător de cuvânt al MAE, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că Ambasada României la Viena a primit confirmarea că cetăţeanul care a decedat la Viena este român. El a spus că cetăţeanul respectiv se afla în Austria de la începutul anului.

"Nu ni -a cerut asistenţă consulară, nu am fost contactaţi de rude sau cunoştinţe ale acestuia", a spus Şerbănescu. Purtătorul de cuvânt a spus că, având în vedere prevederile legii, nu poate oferi detalii despre identitatea persoanei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici