Familiile monoparentale vor fi cel mai puţin afectate de concedierile din agenţii guvernamentale

Familiile monoparentale vor fi cel mai puţin afectate de concedierile care urmează să fie efectuate în agenţiile guvernamentale, în urma procesului de restructurare, a decis Guvernul în şedinţa de duminică, prin modificarea proiectului legii de reorganizare a agenţiilor.

99 afișări
Imaginea articolului Familiile monoparentale vor fi cel mai puţin afectate de concedierile din agenţii guvernamentale

Familiile monoparentale vor fi cel mai puţin afectate de concedierile din agenţii guvernamentale (Imagine: Mediafax Foto)

"Printre amendamentele preluate, unul se referă la modificarea articolului privind încetarea raporturilor de muncă şi va fi folosită sintagma «familii monoparentale» în locul sintagmelor «femei care au în îngrijire copii» şi «bărbaţi văduvi sau care au în îngrijire copii», pentru a se evita o interpretare discriminatorie a textului de lege. Astfel, disponibilizarea va afecta în ultimul rând familiile monoparentale", a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean.

Conform proiectului de lege înaintat Parlamentului, disponibilizările în urma restructurării agenţiilor guvernamentale vor fi efectuate cel târziu până la sfârşitul acestui an, pe baza unor criterii legate de îndeplinirea condiţiilor de pensionare, venitul unuia dintre soţi, performanţa în activitate, copii în întreţinere şi eventuale sancţiuni.

Încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu ale personalului ca urmare a reorganizării agenţiilor guvernamentale va fi realizată în termen de maximum 60 zile începând cu 1 octombrie 2009, cu respectarea procedurilor legale aplicabile categoriei de personal din care face parte şi a prevederilor privind protecţia socială, pe baza criteriilor stabilite între conducerea instituţiei şi reprezentanţii salariaţilor sau, după caz, ai sindicatelor.

În absenţa criteriilor, se vor avea în vedere îndeplinirea condiţiilor de pensionare, persoanele care nu au copii în întreţinere, calificativul obţinut la ultima evaluare a performanţelor profesionale individuale, existenţa unor sancţiuni discplinare, alte criterii stabilite prin legi speciale, dacă este cazul.

Un alt criteriu este, în forma înaintată Parlamentului, ca măsura să afecteze în ultimul rând femeile care au în îngrijire copii, pe bărbaţii văduvi sau divorţaţi care au în îngrijire copii, pe întreţinătorii de familii, precum şi pe salariaţii bărbaţi sau femei care au cel mult 5 ani până la îndeplinirea condiţiilor de pensionare.

În situaţia în care doi soţi lucrează în aceeaşi unitate, va fi desfăcut contractul de muncă/raportul de serviciu al soţului care are venitul cel mai mic.

Documentul stabileşte de altfel că personalul instituţiilor desfiinţate va fi încadrat în limita posturilor aprobate pentru structura care preia activitatea acestora.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici