Fără discriminare. Canada elimină interdicţia privind donaţiile de sânge de la bărbaţii gay

  • Oficialii canadieni din domeniul sănătăţii au eliminat interdicţia de a dona sânge de la bărbaţii homosexuali, anunţă BBC.
  • Vechea regulă împiedica donaţiile din partea bărbaţilor care au avut relaţii sexuale cu alţi bărbaţi cu trei luni înainte de donarea de sânge.
108 afișări
Imaginea articolului Fără discriminare. Canada elimină interdicţia privind donaţiile de sânge de la bărbaţii gay

Ministerul Sănătăţii din Canada a calificat această măsură drept „o etapă semnificativă către un sistem de donare de sânge mai incluziv", potrivit BBC.

Începând cu data de 30 septembrie, potenţialii donatori nu vor mai fi întrebaţi despre orientarea lor sexuală în timpul procesului de selecţie, ci vor fi întrebaţi dacă au vreun comportament sexual cu risc ridicat.

Schimbarea de politică vine după ce Canadian Blood Services, care colectează donaţii de sânge şi produse din sânge în cea mai mare parte a ţării, a depus anul trecut o cerere de eliminare a regulii la Health Canada. Joi, solicitarea a fost aprobată.

Interdicţia canadiană a fost instituită pentru prima dată în 1992, ca măsură de prevenire a pătrunderii HIV în rezervele de sânge. Aceasta a apărut în urma unui scandal de sănătate publică din anii 1980, când aproximativ 2.000 de persoane au fost infectate cu HIV şi până la 60.000 cu hepatita C din cauza unor donaţii de sânge contaminat.

Interdicţia de donare a fost iniţial pe viaţă, dar această politică a fost relaxată pentru prima dată în 2013, când bărbaţilor homosexuali li s-a permis să doneze dacă au fost abstinenţi timp de cinci ani. Ulterior, acest lucru a fost atenuat până la perioada actuală de trei luni.

Partidul liberal al premierului Justin Trudeau a făcut prima dată promisiunea de a pune capăt interdicţiei de donare în timpul campaniei electorale federale din 2015 şi s-a confruntat cu critici tot mai mari pentru că nu a făcut acest lucru.

La o conferinţă de presă de joi, Trudeau a numit abordarea actuală „discriminatorie şi greşită".

Multe ţări au instituit interdicţii similare de donare în timpul epidemiei de SIDA din anii 1980. Experţii au constatat că aceste interdicţii au avut un efect redus, deoarece sângele este acum testat în mod sistematic în prealabil pentru viruşi precum HIV şi hepatita B şi C.

Anul trecut, Marea Britanie a ridicat propria interdicţie de trei luni privind donarea de sânge de la bărbaţii homosexuali. De asemenea, Franţa, Grecia, Israel, Ungaria, Danemarca şi Brazilia au ridicat recent restricţiile.

Confruntându-se cu o penurie de sânge din cauza pandemiei de coronavirus, în octombrie 2020 SUA a redus restricţia pentru bărbaţii gay de la un an la trei luni.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici