Federaţia asociaţiilor de români din Europa (FADERE), revoltată după declaraţia lui Ponta: Este cea mai mare jignire pentru românii din diaspora

Federaţia asociaţiilor de români din Europa (FADERE) a condamnat declaraţiile lui Victor Ponta conform cărora cozile din străinătate au fost formate pentru că românii s-au aşezat de 3,4 ori la coadă ca să se vadă la televizor, precizând că "este cea mai mare jignire pentru românii din diaspora".

776 afișări
Imaginea articolului Federaţia asociaţiilor de români din Europa (FADERE), revoltată după declaraţia lui Ponta: Este cea mai mare jignire pentru românii din diaspora

Federaţia asociaţiilor de români din Europa (FADERE), revoltată după declaraţia lui Ponta: Este cea mai mare jignire pentru românii din diaspora (Imagine Sebastian Tataru / Mediafax Foto)

"Este cea mai mare jignire care li se poate aduce românilor din diaspora care în 2014, după ce au parcurs sute de kilometri, au stat la cozi chiar 8 ore şi unii dintre ei nu au mai apucat să voteze. Este o jignire şi pentru cei care au stat la cozi în ploaie şi s-au îmbolnăvit. Sau pentru cei care după ce au stat 8 ore la coadă, li s-au închis porţile secţiilor de vot în nas sau au fost bătuţi de poliţiile străine chemate la ordinele ambasadelor româneşti", transmite Federaţia asociaţiilor de români din Europa, potrivit unui comunicat de presă remis MEDIAFAX.

FADERE precizează că i-a trimis lui Victor Ponta, pe 14 august 2014, o scrisoare în care i se arăta clar câte secţii de vot trebuie puse în diaspora şi unde anume, contrar afirmaţiei fostului premier, care a precizat că el a pus secţii de vot la fel ca în 2009 şi că nu îşi explică de ce acum a fost scandal şi în 2009 nu.

"Nu a avut nici o scuză să spună că nu ştia că între 2009 şi 2014 numărul românilor a crescut în unele locuri de 3 ori şi astfel nu poţi pune acelaşi număr de secţii de vot ca în 2009", se mai arată în documentul citat.

Fostul premier Victor Ponta a susţinut, duminică seara, că la ultimele alegeri prezidenţiale unii cetăţeni români din afara ţării se aşezau de mai multe ori la rând pentru a forma cozi şi pentru a fi arătaţi la televizor.

"Îmi pare rău pentru acele cozi, pe care însă ulterior am aflat că nu le-am făcut eu, ci cei care se aşezau de două ori, de trei ori, de patru ori la rând, ca să fie cozi, să se arate la televizor", a susţinut Ponta la RTV.

De asemenea, fostul premier a criticat actuala lege şi a invocat numărul mic al românilor din diaspora care s-au înscris în Registrul electoral, pentru a vota prin corespondenţă sau la secţia de votare.

"Acum dacă îi întrebaţi pe cei care stăteau la coadă, am văzut că s-au înscris 8.000 de oameni să voteze în diaspora. 8.000 sunt în câteva blocuri în Drumul Taberei. Şi noi, toată ţara, tot Guvernul, munceşte numai pentru cei 8.000", a declarat Ponta.

Guvernul a pus în dezbatere publică, săptămâna trecută, un proiect de OUG care dă MAE posibilitatea de a înfiinţa mai multe secţii de votare.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici