Federaţia Pensionarilor cere Guvernului restituirea sumelor încasate din contribuţii la sănătate

Reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Pensionarilor cer Guvernului să dispună restituirea sumelor încasate din contribuţii pentru asigurări de sănătate pentru pensiile mai mici de 740 de lei, măsura fiind necesară, în opinia lor, pentru evitarea aglomerării tribunalelor.

953 afișări
Imaginea articolului Federaţia Pensionarilor cere Guvernului restituirea sumelor încasate din contribuţii la sănătate

Federaţia Pensionarilor cere Guvernului restituirea sumelor încasate din contribuţii la sănătate (Imagine: Shutterstock)

"Pentru a se evita punerea pe drumuri a milioanelor de pensionari, cu cereri adresate instanţelor de judecată în vederea recuperării sumelor care nu trebuiau încasate de Ministerul Finanţelor, Federaţia Naţională a Sindicatelor Pensionarilor cere Guvernului să dispună imediat instituţiilor abilitate să restituie celor în drept banii încasaţi în baza Ordonanţei de Urgenţă 107/2010. Se evită în acest mod supraaglomerarea tribunalelor", se arată într-un comunicatul remis, joi, agenţiei MEDIAFAX.

Curtea Constituţională a publicat, marţi, pe site-ul său, decizia pe care a dat-o în 13 martie privind constituţionalitatea dispoziţiilor articolului 259 alineatul (2) din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, în măsura în care se interpretează în sensul că procentul de 5,5 se aplică numai asupra veniturilor din pensii care depăşesc 740 de lei.

În 13 martie, Curtea Constituţională a constatat că dispoziţiile art. 259 alin.(2) din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, care au format obiectul excepţiei de neconstituţionalitate ridicate de Kiss Andrei în dosarul 204/33/2011 al Curţii de Apel Cluj - Secţia comercială, de contencios administrativ şi fiscal, sunt constituţionale în măsura în care se interpretează în sensul că procentul de 5,5 se aplică numai asupra veniturilor din pensii care depăşesc 740 de lei.

Casa Naţională de Pensii Publice a atras atenţia că, de la data publicării în Monitorul Oficial, deciziile sunt general obligatorii şi au putere numai pentru viitor, iar noua modalitate de calcul al contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate se va aplica în mod automat pentru toţi pensionarii care au pensii mai mici de 740 de lei, nefiind necesară depunerea unor cereri. Preşedintele CNNP, Doina Pârcălabu, a precizat că deciziile Curţii Constituţionale produc efecte numai pentru viitor, neputând fi restituite sume reţinute până acum.

Tot Pârcălabu a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că din mai va fi aplicată decizia Curţii Constituţionale privind constituţionalitatea prevederilor art. 259 alin. (2) din Legea 95/2006, procentul de 5,5 urmând să fie reţinut numai veniturilor din pensii care depăşesc 740 de lei.

Astfel, începând de luna viitoare, peste două milioane de pensionari cu pensii mai mici de 740 de lei nu vor mai plăti contribuţia de 5,5% pentru asigurări sociale de sănătate, bugetul de stat urmând să piardă anual aproximativ un miliard de euro, au declarat joi, pentru MEDIAFAX, surse guvernamentale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici