Federaţia Pensionarilor: Poşta Română încasează un comision, să ia măsuri pentru plata pensiilor

Vicepreşedintele Federaţiei Naţionale a Pensionarilor, Viorel Copil, a declarat marţi, pentru MEDIAFAX, că este dreptul angajaţilor din Poştă să protesteze, însă conducerea companiei trebuie să ia măsuri să ajungă pensiile în timp util la oameni, întrucât pentru acest serviciu încasează comision.

663 afișări
Imaginea articolului Federaţia Pensionarilor: Poşta Română încasează un comision, să ia măsuri pentru plata pensiilor

Federaţia Pensionarilor: Poşta Română încasează un comision, să ia măsuri pentru plata pensiilor (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Ei trebuie să ia măsuri pentru ca banii să ajungă la pensionari. După ce că pensiile sunt atât de mici, ar mai lipsi să nu ajungă la timp. Am încercat de o oră şi jumătate să vorbesc cu cineva din conducerea Companiei Naţionale Poşta Română, pentru a găsi o soluţie, şi nu reuşesc. E lupta lor, revendicările sunt ale lor şi nu le cunosc, dar conducerea Poştei este obligată să rezolve această problemă", a spus Viorel Copil.

Liderul pensionarilor crede că s-ar putea găsi o soluţie pentru a se apela la anumiţi funcţionari care să meargă la pensionari, precizând că în Bucureşti se asigură în medie plata pensiei pentru 50.000 de oameni pe zi.

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat pentru MEDIAFAX că nu crede că se va întrerupe plata pensiilor în urma protestelor de la Poştă, întrucât comisioanele pentru acest serviciu reprezintă o parte importantă în veniturile companiei şi, dacă nu se respectă contractul, se pot aplica reduceri.

Mariana Câmpeanu a spus că mizează pe buna înţelegere a factorilor poştali, precizând că nu crede că cineva se poate gândi să nu plătească la timp pensia, şi aşa mică.

"Cred că sunt metode prin care să se poată face această plată, mai ales că sunt condiţii contractuale care trebuiesc îndeplinite", a precizat ministrul Muncii.

Ea a adăugat că sindicaliştii din Poşta Română nu au sesizat niciodată Ministerului Muncii vreo problemă legată de relaţia cu angajatorul, prin urmare nu au parcurs căile legale pentru declanşarea unei greve.

Aproximativ 3,7 milioane de pensionari primesc pensia prin Poştă, formalităţile şi documentele de plată fiind deja transmise de către Casa Naţională de Pensii Publice, a declarat pentru MEDIAFAX directorul de comunicare al instituţiei, Angelica Mihail.

Potrivit sursei citate, din numărul total de pensionari înregistraţi în România, 1,5 milioane primesc pensia pe carduri bancare, iar 3,7 milioane prin serviciile Poştei Române.

Angelica Mihail a spus că pentru plata pensiilor din această lună formalităţile şi documentele de plată au fost deja transmise de către casele de pensii, atât pentru cei care îşi primesc drepturile pe card, cât şi pentru cei care depind de Poşta Română.

Directorul de comunicare de la Casa Naţională de Pensii Publice a făcut un apel către pensionari să nu intre în panică, deoarece este prima zi în care se face plata pensiilor şi oricum acestea nu puteau fi plătite într-o singură zi. Angelica Mihail a precizat că plăţile pentru pensionari sunt programate între 14 şi 26 ale fiecărei luni.

Protetele angajaţilor din Poşta Română, începute în urmă cu o zi în Bucureşti, s-au extins. Peste o sută de angajaţi din mai multe oficii poştale din judeţul Cluj au declanşat, marţi dimineaţă, o grevă spontană, în semn de solidaritate cu acţiunile colegilor din Bucureşti şi nemulţumiţi de diminuarea normelor de lucru.

Liderul de sindicat din cadrul Poştei Cluj, Carol Şinka, a declarat că au intrat în grevă spontană angajaţii de la cel puţin şase oficii poştale din Cluj-Napoca, Câmpia Turzii şi Dej, respectiv cei din tura de dimineaţă, care au încetat activitatea şi au ieşit în faţa sediilor oficiilor, dar şi factorii poştali.

La Bucureşti, angajaţii din 14 oficii poştale continuă protestele începute luni, factorii poştali din alte unităţi anunţând că intenţionează să oprească lucrul, a declarat pentru MEDIAFAX liderul filialei Bucureşti a Sindicatului Lucrătorilor din Poşta Română, Marian Ciubeică.

Liderul sindical a spus că oficiile poştale 39, 35, 7, 53, 61, 6, 8, 38, 72, 20, 12, 82, 10 şi 4 din Capitală sunt închise în acest moment, alte unităţi urmând să fie închise.

Preşedintele filialei Bucureşti a SLPR susţine că după protestele de luni nu a existat nicio reacţie din partea conducerii Companiei Naţionale Poşta Română, "nici măcar un telefon", ceea ce face ca nemulţumirea oamenilor să crească.

"Este pentru prima oară în 23 de ani când se întâmplă aşa ceva", a spus Marian Ciubeică.

Peste 1.500 de poştaşi din 21 de oficii din Bucureşti au întrerupt lucrul luni, nemulţumiţi că cei din conducerea Companiei Naţionale Poşta Română vor să impună un număr de zile neplătite şi să reducă programul de lucru pentru toţi salariaţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici