Femeile au intrat pe teritoriul Muntelui Athos, în ciuda interdicţiei

Aproape 500 de persoane, dintre care mai multe femei, au intrat, marţi, pe teritoriul Muntelui Athos, în nordul Greciei, loc sacru al religiei ortodoxe interzis femeilor, pentru a protesta împotriva uzurpării mânăstirilor de pe terenurile publice.

248 afișări
Imaginea articolului Femeile au intrat pe teritoriul Muntelui Athos, în ciuda interdicţiei

Femeile au intrat pe teritoriul Muntelui Athos, în ciuda interdicţiei

Această incursiune a avut loc în cadrul unei manifestaţii a mai multor locuitori din regiune, reuniţi într-o "mişcare intermunicipală a cetăţenilor din Halkidiki", peninsula unde se situează Muntele Athos.

Manifestanţii au mers câţiva metri pe teritoriul acestei republici monastice, la intrarea în Muntele Athos, înainte ca poliţiştii să îi împiedice să avanseze.

"Este vorba de un act simbolic, am încălcat abatonul", nume dat actului de interzicere a femeilor să păşească în acea zonă, care datează din anul 1045, a precizat purtătoarea de cuvânt a manifestanţilor, Kyriaki Malama.

Oamenii au revendicat drepturile de stăpânire a aproape 8.300 de hectare de păduri şi de terenuri din cinci sate de la mânăstirile de pe munte.

"Cerem intervenţia guvernului şi a Uniunii Europene pentru ca mânăstirile să înceteze să mai fie deasupra legii. Misiunea călugărilor este ordin religios, nu trebuie să se ocupe de afaceri", a adăugat Malama.

Poliţiştii au indicat că şase femei riscă să fie acuzate pentru că nu s-au supus interdicţiei.

Mai multe mişcări feministe, în Grecia şi în străinătate, au încercat să ridice interdicţia, care datează din Evul Mediu şi a cărei nerespectări se poate plăti cu închisoare între două şi 12 luni.

În anii 2002 şi 2003, Parlamentul European a cerut Greciei să renunţe la interdicţie, în numele egalităţii dintre sexe, însă acest lucru nu s-a realizat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici