Fermierii pichetează Ministerul Agriculturii şi solicită despăgubirile pentru culturile afectate de secetă

Asociaţia Forţa Fermierilor pichetează luni, începând cu orele 14.00, sediul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, pentru a-şi manifesta protestul public faţă de neincluderea despăgubirilor de secetă pentru culturile de primăvară, aferente anului 2020, în proiectul legii bugetului.

252 afișări
Imaginea articolului Fermierii pichetează Ministerul Agriculturii şi solicită despăgubirile pentru culturile afectate de secetă

Fermierii pichetează Ministerul Agriculturii şi solicită despăgubirile pentru culturile afectate de secetă

Asociaţia spune, într-un comunicat, că ministrul Adrian Oros ar trebui să demareze de urgenţă consultări cu preşedintele PNL, Ludovic Orban, cu preşedinţii celorlalte partide din coaliţia de guvernare, cu preşedinţii partidelor de Opoziţie, pentru votarea, în unanimitate, a unui amendament la Legea Bugetului de Stat, care să includă aceste despăgubiri, atunci când proiectul va ajunge în Parlament. Cea mai simplă soluţie ar fi menţionarea ca aceste despăgubiri să fie plătite din Fondul de Rezervă al Guvernului.

„Nu există nicio o alternativă la votarea unui amendament pentru plata despăgubirilor de secetă. Orice discuţie privind alte variante, nu reprezintă decât o tentativă de a-i amăgi pe fermieri. Oricine susţine aşa-numitele „măsuri alternative” nu face decât să prelungească suferinţa fermierilor români şi îl face scăpat pe ministrul Oros de răspunderea publică în a-şi respecta cuvântul dat în faţa fermierilor. Pentru Asociaţia Forţa Fermierilor, acest lucru este inacceptabil, noi nu ne târguim cu soarta agriculturii naţionale. Despăgubirile trebuie acordate sau cineva va plăti un preţ politic foarte mare, mai devreme sau mai târziu. Şi noi nu ne dorim asta. Noi dorim să colaborăm cu toate partidele, şi de la Putere şi din Opoziţie, şi să cooperăm cu orice ministru al Agriculturii, ce este desemnat de decidentul politic. Reamintesc că noi nu avem revendicări politice, nu vrem demisia cuiva, nu dorim decât ca ministrul Agriculturii să îşi respecte cuvântul dat în faţa fermierilor”, a declarat Vlad Macovei, preşedintele Asociaţiei Forţa Fermierilor.

Asociaţia spune că ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a promis, în nenumărate rânduri, în ultimele şase luni, în faţa fermierilor, plata despăgubirilor de secetă pentru culturile de primăvară aferente anului 2020. Valoarea acestor despăgubiri se ridică la 1 miliard de lei (aproximativ 210 milioane euro) şi banii ar urma să intre direct în economia reală, şi prin efectul de angrenare, ar fi recuperaţi la buget prin plata de taxe şi impozite, chiar până la finalul acestui an. Dacă aceşti bani nu vor fi plătiţi către fermieri, pentru îşi putea plăti datoriile către furnizori şi pentru a-şi înfiinţa culturile din acest an, deci pentru a reporni agricultura în 2021, apreciem că peste 30.000 de ferme din România, şi mai mari şi mai mici, vor intra în faliment. În concluzie: Despăgubirile de secetă nu sunt „pomeni”, nu sunt ajutoare sociale!

Protestul este autorizat de către Primăria Capitalei pentru maxim 40 de persoane.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici