Video Festivalul Caşcavelei şi Ferdinand I. Locul în care nu a ajuns Daea/ „Să ne daţi pe Facebook să vadă Diaspora” | VIDEO

La câţiva metri de Festivalul Caşcavelei, în Valea Doftanei,se aude fanfara. Lumea e adunată la ceea ce urma să aflu că e sediul vechii Primării din Trăisteni.Oficialităţi de la Bucureşti veneau la dezvelirea bustului Regelui Ferdinand I. Cel mai aşteptat e nimeni altul decât ministrul Petre Daea.

1253 afișări

“Vă aflaţi în comuna Valea Doftanei, cea mai mare comună din judeţul Prahova cu cea mai mare biserică comunală din România, într-un loc în care noi, în urmă cu un an, am început să facem demersuri să devină un mic centru vechi al localităţii Valea Doftanei”, se aude din microfon.

Oamenii, câteva zeci, nu încap în curtea fostei primării, aşa că se înghesuie la gard şi pe stradă. Doar fanfara e într-un colţ şi câţiva copii, îmbrăcaţi în straie populare, stau pe scările instituţiei şi flutură în aer nişte steaguri.

Lângă mine, un bătrânel repetă neobosit gestul cu un steag pe care scrie “100. România” La doar 200 de metri este platoul unde are loc Festivalul Caşcavelei şi unde mititeii, peştele şi cotletele sfârâie pe grătare.

Un grup de sătence stă aproape de poarta fostei primării. Femeile rabdă cu stoicism soarele. Nu-l vezi de două ori în viaţă pe ministrul Daea.

“Dar ce se întâmplă aici?”, întreb curioasă.

„Vine ministrul Daea”, răspunde o femeie.

Nu apucă să termine propoziţia şi se văd maşinile în zare. Una îşi freacă mâinile “Abia aşteptam să vină”. Nu ştie nimeni de unde a pornit zvonul că ministrul Agriculturii vine la eveniment, dar vestea s-a răspândit repede.

Agitaţia creşte în momentul în care se deschid portierele maşinilor.

“Unde e Daea?”, se aude din public. “Îl vedeţi?”

“Trebuie să vină, aşa am auzit”, răspunde expeditiv o persoană din grup.

Gâturile se lungesc şi ochii îl caută nerăbdători.

Şi apoi tăcere lungă.

“E unul cu părul alb”

“E Iordache”, comentează un bărbat de lângă noi.

E contrazis repede. “Nu e el. Nu e nici Meleşcanu”

“Ba da…”, spune timid un altul. Nu e băgat în seamă.

Urmează alte secunde de analiză.

“A, uite-l pe om. Dar nu e Daea. E Meleşcanu. Ăla înalt. Ministrul…”

“Externelor”, îi vine ajutorul de la o vecină.

“Dacă a venit el, numai lapte şi miere curge în Trăisteni. Nu mai curge altceva. A mai venit odată Meleşcanu”.

“A mai venit de mai multe ori”

“Da’ vine Daea?”, întreabă cineva dezamăgit. Nu primeşte răspuns.

“Şi uite, doamna, în galben, de la Mediu, Graţiela Gavrilescu”.

Mă întorc către una dintre doamnele care încă îl mai aşteaptă pe Daea. Îi fac semn cu capul către Meleşcanu: “Dar de el vă place?”

“Apăi, da. Arată bine. E bătrân cred, peste 70 de ani, dar uite ce bine arată. A mai fost pe aici, e prahovean de-al nostru. Aş fi vrut să-l văd şi pe Daea”.

Apoi se lasă iarăşi linişte în grup. Fanfara cântă “Marşul de întâmpinare”.

Doi tineri se apropie de statuie şi încearcă să desfacă panglica tricoloră ce ţine strâns materialul care acoperă statuia. Nodul nu se lasă uşor, aşa că băiatul trage cu putere.

Un sobor de preoţi sfinţeşte bustul dezvelit în aplauze, cu ocazia Centenarului. Apoi, ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, intră în curtea primăriei pentru a ajunge la microfonul instalat pe trotuar, între poartă şi uşa clădirii.

“Iubiţi parlamentari, colegi de-ai mei, de la PSD, ALDE şi partidul domnului primar, PNL. Stimaţi domni şi stimate doamne, inspectori şcolari, domnule primar, căruia trebuie să îi mulţumim. Azi, de Sf. Marie şi să spunem tuturor la mulţi ani”, se aude spunând ministrul Mediului.

Femeia de lângă mine nu prea mai are răbdare. Vede că filmez .

“Sper că daţi şi pe Facebook”

“Dar de ce să dau pe Facebook?”

“Păi să daţi, să fie live, să vadă românii din Diaspora. Am şi eu doi copii în Spania”

În microfon, Teodor Meleşcanu vorbea tocmai de cei plecaţi: “Partidele politice şi guvernele vin şi trec. Trecem pe la guvernare sau prin Opoziţie, avem o sarcina şi un obiectiv mare, de a lăsa copiilor noştri o ţară în care să trăiască, să nu îşi dorească să plece în altă parte, iar dacă au plecat, să îşi dorească să vină înapoi”.

”Vedeţi, doamnă, ministrul vorbeşte despre măsuri pentru Diaspora. Puteţi să mergeţi după ceremonie să îi spuneţi de copiii dumneavoastră”

Se uită neîncrezătoare la mine, apoi aplaudă frenetic finalul de discurs.

În câteva minute locul se golea, iar cei prezenţi mergeau spre Festivalul Caşcavelei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici