Video Festivitate restrânsă la aniversarea Patriarhului Daniel

Patriarhul Daniel şi-a serbat, marţi, aniversarea celor 57 de ani într-un cadru restrâns, la care au fost prezenţi doar câţiva episcopi, preoţi, sora lui, primarul Capitalei, reprezentanţi ai Jandarmeriei Bucureşti, oficiali de la Ministerul Cultelor şi mulţi jurnalişti.

272 afișări

Aniversarea a fost marcată prin oficierea Sfintei Liturghii în paraclisul cu hramul "Sfântul Mare Mucenic Gheorghe" al Reşedinţei patriarhale de către Preasfintitul Episcop-Vicar Patriarhal Ciprian Câmpineanul, împreună cu Preasfintitul Episcop-Vicar Patriarhal Vincenţiu Ploieşteanul, arhiepiscop şi mitropolit onorific al Târgoviştei, Înaltpreasfinţitul Nifon, Preasfinţitul Irineu Slătineanul, noul mitropolit ales al Olteniei. La ora 12 a fost oficiată slujba de Te Deum.

După cuvântul de laudă rostit de noul mitropolit ales al Olteniei, PS Irineul Slătineanul, a urmat cuvântul de mulţumire al Patriarhului Daniel.

"Trăim un moment plin de emoţie şi recunoştinţă sfântă. La aniversarea zilei de naştere trebuie să-i mulţumim lui Dumnezeu pentru că existăm. Nu ne-am programat propria viaţă, dar ziua de naştere este cel mai bun prilej de a-i mulţumi lui Dumnezeu pentru darul vieţii, de a arăta recunoştinţă părinţilor noştri care ne-au adus pe lume. Este momentul să mulţumim părinţilor duhovniceşti, naşilor şi duhovnicului. Apoi mulţumim colegilor pentru darul de a fi drepţi şi buni cu noi", a spus Patriarhul în discursul aniversar.

Mai mult, PF Daniel a spus că ziua de naştere este momentul în care trebuie să ne gândim la sensul nostru pe pământ.

După discurs a avut loc un scurt moment aniversar, la care au participat doar colaboratorii Patriarhului Daniel din Administraţia Patriarhală şi de la Arhiepiscopia Bucureştilor. Sărbătoarea oficială a Patriarhului Daniel va avea loc pe 30 septembrie, data întronizării în demnitatea de Întâistătător al Bisericii Ortodoxe Române.

Patriarhul Daniel s-a născut în satul Dobreşti (judeţul) Timiş, primind la botez numele Dan-Ilie. După absolvirea studiilor primare şi gimnaziale, în 1970 a absolvit Liceul "Coriolan Brediceanu" din Lugoj, iar în acelaşi an a intrat la Institutul Teologic Universitar din Sibiu.

La 6 august 1987 a intrat în viaţa monahală la Mănăstirea Sihăstria cu numele Daniel, avându-l ca naş de călugarie pe cunoscutul duhovnic Ilie Cleopa, ulterior fiind hirotonit preot.

IPS Daniel, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a fost ales, la 12 septembrie 2007 de Colegiul Electoral Bisericesc în funcţia de Arhiepiscop al Bucureştilor, Mitropolit al Munteniei şi Dobrogei, Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române şi Locţiitor al Tronului Cezareei Capadociei. Intronizarea Prefericitului Patriarh Daniel a avut loc la 30 septembrie 2007, la Catedrala patriarhală din Bucureşti.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici