Video Fetiţa de 11 ani din Neamţ poate face avort în România

Fata de 11 ani din Neamţ, care a rămas însărcinată în urma unui viol, poate face avort în România, fără a fi nevoie de modificarea legislaţiei în domeniu, a decis comisia interministerială care a anchetat cazul, potrivit unor surse oficiale.

202 afișări

Familia va decide cine o va opera pe fata de 11 ani, iar medicul respectiv îşi va asuma intervenţia, potrivit aceloraşi surse.

Statisticile din SUA arată că o fată din cinci care fac întrerupere de sarcină la mai mult 14 săptămâni riscă să facă o complicaţie postintervenţie, susţin specialiştii.

Legislaţia în vigoare - articolul 2, alineatul 3 din Legea 272/2004, articolul 26 din Legea 46/2003 şi alineatul 6, litera a din articolul 185 Cod penal - permite întreruperea cursului sarcinii pentru următoarele motive: gravida este copil, victima unui abuz sexual, există riscuri majore pentru sănătatea mintală a gravidei în cazul evoluţiei la termen a sarcinii, incapacitatea psihologică a gravidei de a îndeplini rolul de mamă, se arată în raportul Comisiei interministeriale, care a analizat cazul fetei însărcinate din Neamţ.

"La cererea părinţilor şi cu consimţământul al acestora, ascultând opinia copilului (conform alineatului 2, al articolului 2 din Legea 272/2004), comisia consideră că se poate întrerupe cursul sarcinii într-un serviciu de specialitate calificat. Comisia recomandă consilierea psihologică a copilului şi a familiei. De asemenea, comisia propune actualizarea şi clarificarea legislaţiei secundare referitoare la întreruperea cursului sarcinii în situaţii de excepţie printr-un ordin comun al autorităţilor competente", notează raportul comisiei.

Comisia a fost condusă de secretarul de stat din Ministrul Sănătăţii Publice Vlad Iliescu, în calitate de preşedinte.

Membri comisiei au fost consilier juridic Gabriela Angheloiu - director în Ministerul Sănătăţii Publice, prof. dr. Gheorghe Peltecu - Spitalul Clinic de Obstetrică - Ginecologie Filantropia, Bucureşti, prof. dr. Bogdan Marinescu - Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie "Prof. dr. Panait Sârbu", Bucureşti, prof. dr. Dumitru Orăşeanu - Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Grigore Alexandrescu" Bucureşti, conf. dr. Silvia Stoicescu - Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului "Prof. dr. Alfred Rusescu" Bucureşti, prof. dr. Constantin Oancea - Spitalul Clinic de Psihiatrie "Prof. dr. Al. Obregia" Bucureşti, prof. dr. Vladimir Beliş - Institutul Naţional de Medicină Legală, lector dr. Bogdan Ion - Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, Theodora Bertzi - secretar de stat în Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse, Gabriel Tănăsescu - secretar de stat în Ministerul Justiţiei, Gabriella Tonk - subsecretar de stat Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi cons. jr. Marcela Dumitraş - Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului.

Comisia a analizat situaţia copilului VAF în vârstă de 11 ani, din judetul Neamţ, gravidă, cu sarcină de 20 de săptămâni în evoluţie, propunerea măsurilor care se impun pentru soluţionarea acestui caz, dar şi stabilirea procedurilor care trebuie urmate în situaţia sarcinilor survenite accidental sau ca urmare a violului sau incestului la minore.

 

Decizia înfiinţării comisiei interministeriale, din care fac parte medici, psihologi şi jurişti, a fost luată după ce s-a constat că există opinii divergente între specialişti.

"Pentru că am constatat un impas din punct de vedere legal, dar şi opinii divergente la nivelul medicilor specialişti, am decis, împreună cu miniştrii Justiţiei şi Muncii, cu reprezentanţii ANPDC înfiinţarea unei comisii care să analizeze cazul Alexandrei Vrânceanu, fetiţa însărcinată în urma unui viol'', a explicatministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.

Mama fetiţei de 11 ani din Neamţ care a rămas însărcinată a declarat, joi după-amiază, că va pleca împreună cu fata în Marea Britanie şi, indiferent de decizia luată de autorităţile din România, copilul său va face întreruperea de sarcină acolo.

Mama Florinei V. a precizat că paşapoartele pentru ea şi fiica ei sunt gata şi vor pleca duminică în Marea Britanie, fiind pregătite pentru acest lucru.

Femeia a spus că persoana care a decis să le ajute cu banii necesari operaţiei a aranjat totul pentru plecare.

Fata de 11 ani din comuna Piatra Şoimului, judeţul Neamţ, a rămas însărcinată după ce a fost violată, în urmă cu patru luni, de unchiul său, în vârstă de 19 ani.

Fetiţa a fost internată la Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ, iar în 10 iunie medicii de aici au apreciat că fata nu-şi poate duce până la termen sarcina, fără a-i pună viaţa în primejdie, şi au recomandat întreruperea sarcinii. Totuşi, aceştia au decis ca fata să fie transferată la Iaşi, pentru o examinare mai amănunţită. Medicii de la Maternitatea "Cuza Vodă" din Iaşi au decis că fata trebuie să-şi ducă la termen sarcina.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici