FILE DE ISTORIE: Primăria Capitalei împlineşte pe 7 august 156 de ani de la înfiinţare

  • Primăria Bucureştiului a fost înfiinţată la 7 august 1864
  • Legea comunelor, adoptată de Alexandru Ioan Cuza, transformă Maghistratul Bucureşti în Primăria Bucureşti
  • Generalu Barbu Vlădoianu a fost primul primar al Bucureştiului
483 afișări
Imaginea articolului FILE DE ISTORIE: Primăria Capitalei împlineşte pe 7 august 156 de ani de la înfiinţare

După ce domnitorul Alexandru Ioan Cuza adoptă Legea Comunelor, după modelul francez, pe 7 august 1864 este înfiinţată primăria Bucureşti. Până atunci Capitala era un Maghistrat, condus de un preşedinte al Sfatului orăşenesc, care era compus din mădulari.

Generalul Barbu Vlădoianu, prieten de-al lui Cuza, va deveni primul primar ales al Bucureştiului. El a avut două mandate, iar printre reformele lui se numără desfiinţarea morilor de pe malul Dâmboviţei, înfiinţează corpul de pietrari care vor pava străzile din Bucureşti şi va muta nunţile din biserici în Oficiul Stării Civile.

Bucureştiul devine comună urbană a judeţului Ilfov, fiind condusă de un primar şi un consiliu comunal. De atunci, Bucureştiul a avut 81 de primari şi suntem pe calea de al alege pe cel de-al 82-lea. Primul însă a fost generalul Barbu Vlădoianu, fiind ales dintre membrii consiliului comunal.

Barbu Vlădoianu a fost unul din primii primari ai Bucureştiului şi a avut două mandate. Dar mai demult, cu mulţi ani în urmă, poate din 84-85, ştiam că un de-al meu era nepot al lui Barbu Vlădoianu.

Prima decizie a primarului Barbu Vlădoianu a fost să interzică morile de pe malujl Dâmboviţei, pentru că au cauzat multe inundaţii Bucureştiului. O altă decizie este că începe pietruirea străzilor din Bucureşti. Cel mai mare proiect este Podul Mogoşoaia, care a beneficiat chiar de canalizare. Peste ani acesta se va numi Calea Victorie.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici