Finlanda-Rusia, în „război transversal”: migranţii pe bicicletă pun presiune la graniţă

Solicitanţi de azil din Afganistan şi din Siria au determinat Helsinkiul să acuze Kremlinul că vrea să provoace o criză similară cu cea din 2021, de la graniţa cu Polonia.

502 afișări
Imaginea articolului Finlanda-Rusia, în „război transversal”: migranţii pe bicicletă pun presiune la graniţă

Zeci de migranţi, proveniţi în principal din Siria şi Afganistan, s-au adunat la graniţa dintre Rusia şi Finlanda, încercând să intre pe teritoriul Uniunii Europene şi să ceară azil politic.

Guvernul de la Helsinki a acuzat direct Kremlinul că a trimis intenţionat străini la graniţă, ca răzbunare pentru aderarea Finlandei la NATO. Acesta ar fi un caz de „război transversal” lansat de ruşi care folosesc migranţii ca armă, aşa cum s-a întâmplat în 2021, la graniţa cu Polonia.

Criza diplomatică a determinat deja Finlanda, în ultimele zile, să închidă unele dintre cele mai aglomerate puncte de frontieră pe care le are cu periculosul său vecin rus. De asemenea, poliţia a consolidat instrumentele de apărare pasivă, a desfăşurat sârmă ghimpată, a amplasat vehicule grele şi a crescut numărului de ofiţeri.

Din punct de vedere al cifrelor, fenomenul nu este încă semnificativ, dar există toate riscurile să se transforme într-o problemă umanitară. Temperatura este acum sub zero grade, iar migranţii instalează tabere improvizate aproape de bariera care desparte cele două state.

Ruşii le permite accesul la graniţă fără documente

Unele imagini arată un grup mic de oameni care se prezintă pe biciclete la punctul de frontieră finlandez, îmbrăcaţi în haine lejere: un cordon de poliţie le blochează calea, unii încearcă să treacă peste obstacol, dar sunt aruncaţi înapoi pe teritoriul Rusiei.

Premierul finlandez Petteri Orpo a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că Rusia şi-a schimbat practica, permiţând oamenilor accesul la graniţă fără documentele de călătorie necesare.

„Este clar că aceşti oameni sunt ajutaţi şi sunt escortaţi sau transportaţi la graniţă de grăniceri; din partea noastră trebuie să garantăm securitatea graniţei noastre de est”, a spus Orpo, care conduce o coaliţie de centru-dreapta.

Executivul a adoptat o lege care o autorizează să nu mai primească solicitanţi de azil, dacă naţiunea devine o ţintă a imigraţiei în masă orchestrată de o altă ţară.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici