Firma controlată de Bivolaru, deţinută de companii offshore reprezentate de soţia şi sora lui - surse

Firma pe care fostul deputat Gabriel Bivolaru, reţinut pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, ar fi folosit-o în afacerile cu ţiţei este deţinută de două companii offshore, cu sediul în Cipru, reprezentate de soţia şi de fiica acestuia, potrivit unor surse judiciare.

536 afișări
Imaginea articolului Firma controlată de Bivolaru, deţinută de companii offshore reprezentate de soţia şi sora lui - surse

Firma controlată de Bivolaru, deţinută de companii offshore reprezentate de soţia şi sora lui (Imagine: Shutterstock)

Sursele citate au spus că fostul deputat PDSR Gabriel Bivolaru controlează o societate comercială cu sediul în Năvodari, specializată în obţinerea unor produse intermediare prin prelucrarea ţiţeiului.

Societatea folosită de fostul deputat în afacerea cu ţiţei este deţinută de două companii offshore, cu sediul în Cipru, care sunt reprezentate de soţia lui Bivolaru, Ana Maria Olteanu, şi de sora acestuia, Mihaela Ene.

Potrivit datelor înregistrate la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, societatea figurează ca fiind în funcţiune, dar sub "urmărire penală".

Surse din rândul anchetatorilor au declarat, pentru MEDIAFAX, că societatea controlată de Bivolaru ar fi fost implicată în comerţ cu combustibili contrafăcuţi.

Fostul deputat PDSR Gabriel Bivolaru a fost reţinut de procurorii constănţeni, alături de mai multe persoane, fiind suspectat de furt de produse petroliere, evaziune fiscală şi spălare de bani.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că Bivolaru coordona o grupare specializată în furt de produse petroliere.

Potrivit aceloraşi surse, în noaptea de vineri spre sâmbătă au fost prinşi nouă membri ai reţelei, iar ulterior, anchetatorii au făcut mai multe percheziţii la adrese din Constanţa şi Năvodari, acolo unde fostul deputat deţine o societate comercială prin intermediul căreia ar fi fost vândut unor rafinării combustibilul sustras, fără ca aceste tranzacţii să fie înregistrate în evidenţele fiscale.

Gabriel Bivolaru a fost chemat, duminică, pentru audieri la Parchetul Tribunalului Constanţa, iar procurorii au emis pe numele său ordonanţă de reţinere.

Procurorii urmează să ceară instanţei Tribunalului Constanţa arestarea preventivă a lui Bivolaru şi a celorlalţi nouă suspecţi reţinuţi în acest dosar.

Într-un comunicat transmis luni, reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Constanţa spun că în urma unor descinderi făcute la Năvodari au fost depistate şase persoane şi trei autotrenuri, dintre care unul era încărcat cu 27 de tone de ţiţei, iar în urma acţiunii două persoane au fost duse pentru audieri la sediul Parchetului Tribunalului Constanţa.

De asemenea, într-o zonă aflată între DN 22C şi localitatea Nisipari a fost depistată o instalaţie artizanală prin care era sustras combustibil, iar în apropiere de localitatea Cumpăna, în zona Autostrăzii A4, în urma decopertării conductelor de transport produse petroliere au fost descoperite alte două instalaţii, acestea fiind racordate la conducta Conpet. Ambele instalaţii intrau într-o conductă de azbociment cu diametrul de 120 de centimetri. În zona respectivă nu s-au înregistrat pierderi de ţiţei şi nu a fost poluat solul.

Totodată, în urma descinderilor făcute în alte zone din Constanţa au mai fost ridicate şase autovehicule, între care o autoutilitară care avea montate nouă rezervoare a câte o tonă şi un autoturism Renault Espace, care avea un rezervor de o tonă.

Jandarmii mai spun că pe timpul acţiunii au fost luate şi măsuri de blocare a unor posibile trasee de retragere a unor autovehicule în care s-ar fi putut afla persoane suspectare de furturi de combustibil din judeţul Constanţa. Astfel, s-a încercat blocarea în trafic, în municipiul Constanţa, a unui autoturism BMW suspect, însă şoferul nu a oprit, moment în care jandarmii au executat somaţia legală. Şoferul nu s-a suspus, a demarat şi a avariat uşor aripa stânga-faţă a autospecialei de Poliţie.

Autoturismul suspect a fost urmărit apoi pe strada Avram Iancu - strada Bucureşti - bulevardul I.C. Brătianu - DN 22C - Poarta Albă. La ieşirea din localitatea Poarta Albă, a fost blocat sensul de mers către localitatea Murfatlar, şoferul a fost somat să oprească şi s-a executat foc asupra autoturismului, fiind trase opt cartuşe, vizând zona radiatorului şi a pneurilor faţă.

Conform sursei citate, autoturismul nu a oprit, a întors şi s-a deplasat către localitatea Poarta Albă, unde anchetatorii i-au pierdut urma. Între localităţile Murfatlar şi Nisipari, un alt echipaj de jandarmi a executat semnale de oprire luminoase şi acustice, autoturismul BMW a redus viteza, dar nu a oprit, astfel că a fost executat un foc de avertisment, dar maşina şi-a continuat deplasarea către localitatea Murfatlar. Autoturismul a depăşit barajul organizat de către jandarmi, moment în care un subofiţer a executat două focuri de armă spre autoturism. Ulterior, maşina a fost găsită abandonat în apropierea comunei Lanurile. Anchetatorii au găsit portiera din partea dreapta-faţă avariată şi urme de glonţ pe bara de protecţie din faţă, în partea dreaptă a acesteia, iar stopul din partea stângă-spate era spart.

În 1 aprilie 2004, fostul deputat PDSR Gabriel Bivolaru a fost încarcerat, ca urmare a sentinţei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţiei, fiind condamnat la cinci ani de închisoare pentru păgubirea BRD cu aproape 50 de milioane de euro. Acuzaţiile aduse au fost de fals, uz de fals, înşelăciune şi evaziune fiscală.

Potrivit procurorilor, Bivolaru i-a avut complici pe Mona de Freitas şi pe Paula Monica Plazzotta (administrator de cont pentru cele zece firme), acestea fugind din România la scurt timp după ce anchetatorii au început cercetările în acest caz.

În 26 februarie 2007, Gabriel Bivolaru a părăsit arestul, fiind eliberat condiţionat ca urmare a deciziei Tribunalului Argeş, care a considerat că timpul pe care acesta l-a petrecut în închisoare a fost suficient pentru reeducarea, scopul pedepsei a fost atins, iar recompensele primite ilegal de fostul deputat nu-i pot fi imputate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici