Firmele acuzate în 2005 că au furat banii pentru diguri au obţinut în 2011 cele mai multe lucrări cu ANAR

Apasco SA Măneciu şi Socot SA Târgu Mureş, acuzate în 2005 de ministrul Mediului de atunci că "au furat banii pentru diguri", sunt cele care au obţinut, în 2011, cele mai multe lucrări hidrotehnice de la "Apele Române", cea de-a treia în top fiind Lescaci Com, implicată în scandalul Laszlo Borbely.

1018 afişări
Imaginea articolului Firmele acuzate în 2005 că au furat banii pentru diguri au obţinut în 2011 cele mai multe lucrări cu ANAR

Firmele acuzate în 2005 că au furat banii pentru diguri au obţinut în 2011 cele mai multe lucrări cu ANAR (Imagine: Ovidiu Iordachi/Mediafax foto)

În 5 mai 2005, pe când era ministru al Mediului şi GospodăririiApelor, Sulfina Barbu reclama procurorilor anticorupţiefaptul că trei firme de construcţii au primit, în perioada2000-2004 - de multe ori fără licitaţie, în ciuda valorilor caredepăşeau pragul-limită - aproape toate lucrările deconstrucţii hidrotehnice.

Alături de şeful de atunci al Administraţiei Naţionale "ApeleRomâne" (ANAR), Aurel Pană, ministrul Sulfina Barbu acuzaacordarea lucrărilor "cu dedicaţie" către Apasco SA Măneciuşi Socot SA Târgu Mureş, în perioada guvernului Năstase.Sulfina Barbu vorbea, de la sediul Guvernului, despre "suspiciuniprivind comiterea unor acte de corupţie" în atribuirea acestorcontracte, dar şi de "folosirea ilegală a banilor publici". AurelPană, şeful ANAR, vorbea atunci, în acest context, despre "corupţiainstituţionalizată", despre care spunea că "nu se face decît prinacte normative emise la nivelul Guvernului".

"În momentul în care ai «un H.G.» (o Hotărîre de Guvern, n. r.)de atribuire de lucrări pentru o singură societate este clar căeste cu dedicaţie", spunea şeful ANAR de la acea vreme.

Cele trei firme acuzate erau Apasco SA Măneciu, Socot SATârgu Mureş şi Repcon SA Oradea. Primele două apar, şaseani mai târziu, în vârful unui clasament al beneficiarilorde lucrări de la ANAR.

Conform unei statistici furnizate, joi, agenţiei MEDIAFAX dedirectorul ANAR David Csaba, din cele 357 de lucrări hidrotehniceaflate în desfăşurare în întreaga ţară în 2011, cele mai multe suntexecutate de Apasco Măneciu, 28, şi Socot Târgu Mureş, 24.

Al treilea cel mai mare beneficiar de lucrări de la ANAR în 2011a fost firma Lescaci Com din Negreşti Oaş, cea pe care ministrul Mediului, Laszlo Borbely, arfi avantajat-o în obţinerea de contracte de lucrări dela "Apele Române" în schimbul unor lucrări în valoare de 20.000 deeuro la un apartament al cuscrei sale. Lescaci Com are în lucru,potrivit statisticii furnizate joi de David Csaba, un număr totalde 21 de lucrări în 2011, alte şase, începute de firmă în aniianteriori, fiind încheiate tot în acest an.

Cele trei firme au, împreună, potrivit şefului ANAR, 73 delucrări în 2011, reprezentând 20 la sută din numărul total delucrări aflate în execuţie.

"Nu am făcut încă o statistică să vedem cât la sută din banii delucrări pe 2011 au fost acordaţi acestor firme, prin contractele pecare le-au câştigat. Urmează să facem şi această socoteală", adeclarat David Csaba.

Acesta a precizat că Apasco, Socot şi Lescaci Com sunt treidintre cele 73 de firme care au "lucrări deschise cu ANAR" în2011.

În 16 şi 17 mai 2005, după reclamaţia Sulfinei Barbu, manageriiApasco şi Socot de la acel moment, Sterian Marian şi, respectiv,Eugen Popa, au fost chemaţi şi audiaţi de procurorii anticorupţiede la Bucureşti, care au deschis un dosar.

Presa de atunci relata despre legăturile dintre firma Apasco şifostul ministru PSD al Mediului, Aurel Ilie, după ce soţiamanagerului Sterian Marian, Alexandrina Marian, fost asociat alfirmei Apa Proiect, administratorul trustului de proiectăriAquaproiect - şi el implicat în scandal - i-a cedat părţile socialedin societate Leontinei Ilie, soţia fostului ministru. Apasco acâştigat, în 2004, "Trofeul Calităţii", pentru o lucrare înbeneficiul Apelor Române: Supraînălţarea Barajului Hidroenergeticde acumulare de la Săcele.

Dosarul Apasco şi Socot, în care mai erau cercetate Aquaproiectşi Repcon SA Oradea, a fost declinat de procurorii DNA un an maitârziu, în 10 mai 2006, la parchetele de pe lângă tribunaleleBihor, Cluj, Timiş, Argeş, Iaşi, Buzău, Constanţa, Vâlcea, Bacău,Dolj şi Mureş. Conform unei informări transmise agenţiei MEDIAFAXîn 24 august 2009 de Direcţia Naţională Anticorupţie, procuroriiacestor parchete ar fi trebuit să cerceteze mai multe fapteconstatate de controlorii financiari din cadrul camerelor deconturi ale acestor judeţe cu ocazia controalelor făcute pe aceastătemă în 2005 la direcţiile judeţene de ape.

Societatea Apasco SA Măneciu este deţinută în proporţie de 68,7la sută de Sterian Marian şi a înregistrat în 2009 o cifră deafaceri de 123,5 milioane de lei şi un profit net de 1,5 milioanede lei. Cu un an în urmă, firma a avut o cifră de afaceri de 122,3milioane de lei şi un profit net de 3,3 milioane de lei.

Societatea Socot SA Târgu Mureş este deţinută de Sorin Apostol(32,4 la sută), Eugen Laurean Popa (21,57 la sută) şi AsociaţiaSocot PAS Târgu Mureş (22,22 la sută), restul fiind distribuit,conform site-ului Bursei de Valori Bucureşti, de alţiacţionari.

Conform site-ului Ministerului Finanţelor Publice, atât ApascoSA cât şi Socot SA au fost înfiinţate în 1992. În 2003, Apasco aavut, conform datelor Finanţelor, o cifră de afaceri de aproape 700de miliarde de lei vechi şi un profit de peste 30 de miliarde delei vechi, iar Socot SA a avut, în acelaşi an, o cifră de afaceride peste 424 de miliarde de lei.

Firma Lescaci Com SRL din Negreşti Oaş, cea care urmează Apascoşi Socot în clasamentul numărului de lucrări primite de la ANAR în2011, aparţine omului de afaceri Ioan Ciocan. Conform site-urilorde licitaţii, firma Lescaci Com SRL a primit, din 2007, 34 decontracte de lucrări publice de la direcţiile din subordineaAdministraţiei Naţionale "Apele Române" şi alte trei de lacomplexurile energetice Rovinari şi Craiova şi de la ConsiliulLocal Zlatna.

Potrivit presei, Ioan Ciocan ar fi ginerele deputatului PSD deSatu Mare Gheorghe Ciocan.

Ioan Ciocan este cercetat de procurorii DNA pentru cumpărare deinfluenţă, fiind acuzat că, printr-un consilier al ministruluiLaszlo Borbely, ar fi cumpărat influenţa demnitarului, căruia, prinfirma sa, i-a prestat lucrări în valoare de 20.000 de euro larenovarea unui apartament. Influenţa ministrului urma să-i asigureobţinerea de contracte cu ANAR, precum şi plata celor anteriorobţinute şi executate.

Surse judiciare au declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că unuldintre consilierii actualului şef al ANAR, David Csaba, a fostgăsit la o percheziţie a DNA locuind fără acte într-un apartamentdin Bucureşti aparţinând firmei Lescaci Com. Consilierul aflat înaceastă situaţie este chiar cel însărcinat cu verificarea stadiuluilucrărilor hidrotehnice prestate de câştigătorii contractelor înfavoarea ANAR, Mircea Urzică.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici