Fişa postului la fel ca a unui medic, dar salariul pe jumătate. Cum sunt plătiţi biologii care prelucrează teste PCR

  • Salariul unui biolog este 50% din salariul unui medic
  • Valerica Bică prelucrează până la 300 de probe zilnic
  • Un biolog face 5 ani de facutate şi 4 de specializare
401 afișări
Imaginea articolului Fişa postului la fel ca a unui medic, dar salariul pe jumătate. Cum sunt plătiţi biologii care prelucrează teste PCR

În fiecare zi auzi câte cazuri noi de COVID 19 avem şi câte teste au fost prelucrate. Dar ştii cine e în spatele acestor cifre? Biologii. Specialişti cu studii superioare, care au cele mai mici salarii din sistem. Ţi-o spune Valerica Bică, specialist în genetică.

Din 2002 lucrează la Spitalul Victor Babeş din Timişoara, iar de un deceniu se ocupă de biologia moleculară. Dar niciodată nu i-a fost atât de greu ca anul acesta.

„Se lucrează cu hotă pentru a nu se contamina nici personalul nici probele. Se extrage ARN-ul, aparatul îşi prepară mix-ul de reacţie, se introduce în tuburile de PCR acolo în spate, alb”, explică ea. 

Aşa lucrează, de mai bine de 9 luni. Zi-lumină, cu weekend-uri libere doar acum, în ultima vreme. A prelucrat până acum peste 50.000 de teste COVID 19. Ce a făcut Statul pentru ea?

„Statul ne-a tăiat din salariu, în 2017. Aşteptăm să se revină la drepturile pe care le-am avut în 2017. Adică 80% din salariul medicului specialist”, spune Valerica Bică-Profir, doctor în genetică. Se situează „lângă asistentul medical, adică lângă cadrul mediu, deşi noi suntem cadre superioare. Aşa avem salariul.”

A tot aşteptat o mărire de salariu, care venit abia în august. Şi aceea, mică. Dar măcar a ajuns la salariul unui asistent. Aşteapă veşti bune în continuare, mai ales că pentru alţi angajaţi din sistem, ministrul găseşte bani.

„Ambulanţierii aveau un spor de 55%, s-a suplimentat cu 25%. În acest moment au sporul de 80%”, spunea Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii.

Valerica nu înţelege de ce sunt aceste inechităţi. Mai ales că la ea, fişa postului este identică cu a unui medic. Iar salariul, la jumătate.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici