Florea: Comisia de anchetă a alegerilor din 2009 a transmis o scrisoare procurorului general Lazăr. Refuzul de a furniza documentele din dosarul "Sufrageria lui Oprea" încalcă legislaţia penală şi Constituţia

Comisia de anchetă a alegerilor din 2009 a trimis miercuri o scrisoare procurorului general Augustin Lazăr în care susţine că refuzul de a furniza documentele din Dosarul "Sufrageria lui Oprea" încalcă legislaţia penală şi Constituţia, a declarat deputatul PSD Oana Florea.

560 afișări
Imaginea articolului Florea: Comisia de anchetă a alegerilor din 2009 a transmis o scrisoare procurorului general Lazăr. Refuzul de a furniza documentele din dosarul "Sufrageria lui Oprea" încalcă legislaţia penală şi Constituţia

Florea: Comisia de anchetă a alegerilor din 2009 a transmis o scrisoare procurorului general Lazăr. Refuzul de a furniza documentele din dosarul "Sufrageria lui Oprea" încalcă legislaţia penală şi Constituţia

"Îi transmitem (printr-o scrisoarea procurorului general Augustin Lazăr-n.r.) că refuzul de a furniza documentele solicitate către o comisie parlamentară de anchetă (documentele din Dosarul 213/P/2017, înregistrat în luna aprilie la Parchetul General cu privire la 'sufrageria lui Oprea' –n.r.) încalcă atât Constituţia, cât şi Legea 544, jurământul de credinţă pe care procurorii îl depun şi Codul de procedură penală", a declarat preşedintele comisiei, deputatul PSD Oana Florea, pentru Mediafax.

"Punctul 3, în care spuneţi că Ministerul Public nu este obligat să pună la dispoziţia Comisiei parlamentare de anchetă dosarul, încalcă principiul coalborării loiale între instituţiile /autorităţile statului, statutat de Curtea Constituţională. Obligaţie nu însemnaă colaborare loială, comportamentul loial fiind principiul care (..) impune instituţiilor autorităţilor statului să conlucreze în numele unui interes comun, acela al stabilirii adevărului în privinţa unei împrejurări cu semnificaţie socială, politică sau juridică relevantă. Aşadar, revine autorităţilor publice sarcina sa, aplicând acest principiu, să colaboreze în spiritul şi litera constituţiei, pentru apărarea valorilor supreme ale statului român. Ideea că puneţi documente la dispoziţia comisie parlamentare de anchetă doar dacă sunteţi obligat poate constitui exercitarea funcţiei cu rea credinţă", potrivnică aflării adevărului, se arată în scrisoare.

Oana Florea a afirmat că este de părere că procurorul general îşi va îndeplini funcţia cu "bunăcredinţă", afirmând că dacă documentele nu au caracter public, ele nu vor fi făcute publice de comisia de anchetă, potrivit Regulamentului comisiei.

Deputatul PSD a precizat că procurorul general poate fi sancţionat pentru refuzul de a pune la dispoziţie documentele solicitate, iar Comisia va proceda în consecinţă.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici