Vasile Blaga, despre dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă: Nu am avut o înţelegere cu Gheorghe Ştefan în legătură cu obţinerea de bani pentru partid

Vasile Blaga a declarat, miercuri, la Tribunalul Bucureşti, unde se judecă dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă, că nu a avut niciodată o înţelegere cu Gherogeh Ştefan referitoare la obţinerea de bani pentru finanţarea PDL.

161 afișări
Imaginea articolului Vasile Blaga, despre dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă: Nu am avut o înţelegere cu Gheorghe Ştefan în legătură cu obţinerea de bani pentru partid

Vasile Blaga, despre dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă: Nu am avut o înţelegere cu Gheorghe Ştefan în legătură cu obţinerea de bani pentru partid

Vasile Blaga a venit, miercuri, la Tribunalul Bucureşti, pentru a fi audiat în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă în legătură cu finanţarea ilegală a Partidului Democrat Liberat, între 2011 şi 2012. Procurorii îl acuză că ar fi primit 700.000 de euro de la fostul primar din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan.

„Nu am avut o inţelegere cu Ştefan Gheorghe în legătură cu obţinerea de bani pentru partid. Arăt ca nu am primit suma totală de 700.000 de euro, compusă dintr-o tranşă de 500.000 de euro şi alta de 200.000 de euro, aşa cum mi se reţine în sarcină. Precizez faptul ca îl cunosc pe numitul Ştefan Gheorghe, vicepreşedinte al PDL, în perioada vizată de anchetă penală, în 2011-2012, persoană care era şi conducătorul filialei din judeţul Neamţ al aceleiaşi fromaţiuni politice”, a spus Blaga în faţa magistraţilor.

Întrebat de procurorul de şedinţă dacă a avut vreo legătură cu numirile conducerilor companiilor Teletrans şi Transelectrica, Vasile Blaga a explicat faptul că acestea nu s-au făcut în mandatul său.

„Nu înţeleg de ce mi se impută o astfel de implicare în numirile conducerii SC Teletrans şi SC Transelectrica. Consider impotant să precizez că în 2000-2015 eu eram un simplu mebru de pardid, fără funcţii de conducere. Niciodată nu am avut în partid o responsabilitate de a numi oameni în funcţii publice. Niciodată nu am făcut sugestii celor doi miniştri care s-au succedat în numire. Cu ce puteam eu interveni? Cum puteam face trafic de influenţă în favoarea lui Berdilă pe care nu îl cunosc? Nu am primit de la preşedinte niciun cent, nici de la Gheorghe Ştefan, nici de la Dan Grigoriu. (...) În rechizitoriu sunt precizate alte două nume de persoane despre care se arată că ar fi implicaţi în desfăşurarea activităţii infracţionale care mi se impută, Berdilă Horaţiu şi Grigoriu Dan. Dacă despre Ştefan Gheorghe am declarat ca îl cunosc, nu pot să spun acelaşi lucru despre numiţii Grigoriu şi Berdilă”, a mai spus Blaga în faţa judecătorilor de la Tribunalul Bucureşti.

În cadrul procesului, Vasile Blaga s-a declarat uimit de faptul că fostul edil din Piatra Neamţ nu a recunoscut-o pe Sanda Dean, care a fost secretară a conducerii partidului multă vreme.

Cum pot să îl cred pe Gheorghe Ştefan că nu o ştia pe Sanda Dean, fostă secretară a lui Băsescu şi a lui Boc? Lucra acolo din 2000. Ei spun că au pus banii în biroul meu. (...) În 2012, Ştefan zice că i-a dat banii lui Dan Grigoriu, care i-a dat Sandei Dean? Vorbesc de cei 500.000 de euro. Sunt numai contraziceri în declaraţiile lor. Nu am făcut niciodată trafic de influenţă”, a adăugat Blaga, în acelaşi context.

Următorul termen a fost fixat de instanţă în 8 septembrie, moment în care va avea loc audierea mai multor martori, între care şi Gheorghe Ştefan.

Vasile Blaga, fost senator în Parlamentul României, a fost trimis în judecată pe 28 noiembrie 2016 de procurorii DNA din Ploieşti în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă, cauza fiind trimisă instanţei supreme. Mandatul de senator al lui Vasile Blaga s-a încheiat în luna decembrie 2016, iar dosarul nu a mai fost de competenţa ÎCCJ, fiind trimis Tribunalului Bucureşti.

„În perioada 2011-2012, în calitate de secretar general a unui partid aflat la guvernare, inculpatul Blaga Vasile a primit în patru rânduri, de la o societate comercială reprezentată de inculpatul Berdilă Horaţiu Bruno, suma totală de 700.000 euro, în schimbul exercitării influenţei prin intermediul inculpatului Ştefan Gheorghe (vicepreşedinte al aceluiaşi partid) asupra unei persoane care a deţinut consecutiv funcţii de conducere la două companii naţionale, astfel încât firma reprezentată de Berdilă Horaţiu Bruno să obţină contracte la cele două companii naţionale. Suma totală de 700.000 euro a fost primită prin intermediului inculpatului Ştefan Gheorghe, vicepreşedintele respectivei formaţiuni politice (500.000 euro) şi printr-un alt intermediar (200.000 euro)”, susţin procurorii DNA.

DNA a dispus disjungerea cauzei faţă de mai multe persoane printre care Horaţiu Berdilă şi Gheorghe Ştefan, cercetările urmând să continue în ceea ce îi priveşte pe cei menţionaţi.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici