Florian Bodog, ministrul Sănătăţii: Am găsit o situaţie dezastruoasă la Ministerul Sănătăţii, cu vaccinuri insuficiente sau chiar neachiziţionate

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a anunţat, joi, că a găsit, la minister, o situaţie dezastruoasă privind vaccinurile obligatorii, precizând că fie unele sunt insuficiente, fie nici măcar nu au fost achiziţionate.

2037 afișări
Imaginea articolului Florian Bodog, ministrul Sănătăţii: Am găsit o situaţie dezastruoasă la Ministerul Sănătăţii, cu vaccinuri insuficiente sau chiar neachiziţionate

Florian Bodog, ministrul Sănătăţii: Am găsit o situaţie dezastruoasă la Ministerul Sănătăţii, cu vaccinuri insuficiente sau chiar neachiziţionate (Imagine: Alexandru Dobre / Mediafax Arhiva Foto)

“La preluarea mandatului, acum două săptămâni, am solicitat de urgenţă experţilor de sănătate publică din minister şi celor de la Institutul Naţional de Sănătate Publică o situaţie privind vaccinarea obligatorie a copiilor. Am găsit o situaţie dezastruoasă, cu vaccinuri insuficiente sau chiar neachiziţionate. Din cele 5 vaccinuri obligatorii cu care trebuie imunizaţi copiii, numai în cazul vaccinului împotriva tuberculozei, adică al vaccinului BCG există doze suficiente. În cazul celorlalte vaccinuri, am constatat lipsa de stoc sau stocuri insuficiente, ba chiar un vaccin neachiziţionat (vaccinul diftero-tetano-pertussis). Această situaţie se datorează atât unei lipse de responsabilitate a fostei echipe de conducere care a tolerat întârzieri la licitaţiile organizate, cât şi a unor producători, care, după ce au participat şi câştigat licitaţiile, acum sunt în imposibilitatea de a asigura vaccinul. Am solicitat Institutului Naţional de Sănătate Publică şi direcţiei de specialitate din cadrul MS să îmi prezinte un plan de remediere a situaţiei, inclusiv identificarea unor posibile stocuri în alte state UE”, a declarat Florian Bodog, ministrul Sănătăţii.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, la data de 31 decembrie 2016, în ceea ce priveşte vaccinul BCG,utilizat pentru prevenirea îmbolnăvirii nou născuţilor de tuberculoză, în special a formelor grave de meningită şi encefalită în cazul în care aceştia vin în contact cu persoane bolnave sau purtătoare de bacil Koch, există un stoc de 350.000 doze la nivel naţional, adică un stoc suficient. Ministerul va demara procedurile de achiziţie pentru anul 2017 după alocarea bugetului.

În ceea ce priveşte vaccinul hepatitic B pediatric, utilizat pentru prevenirea îmbolnăvirii copiilor de hepatită B, există un stoc de 22.300 doze la nivel naţional, în prezent neexistând nicio disponibilitate a producătorilor de a livra alte doze din acest vaccin către ţara noastră. Ministerul Sănătăţii anunţă că a început demersurile pentru a identifica posibile stocuri în alte state ale Uniunii Europene.

"Precizăm că în luna decembrie a fost aprobată o schemă de vaccinare alternativă pentru asigurarea protecţiei copiilor născuţi din mame cu hepatită B. Medicul de familie va administra vaccin hexavalent acestor mame de la vârsta de 6 săptămâni a copilului", potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătăţii.

Referitor la vaccinul hexavalent, utilizat pentru prevenirea îmbolnăvirii prin difterie, tetanos, tuse convulsivă, poliomielită, hepatită de tip B şi infecţia cu Haemophilus B pentru copiii cu vârsta de 2, 4 şi 11 luni, ministerul a finalizat în luna decembrie licitaţia de achiziţie a acestui vaccin ceea ce a făcut ca semnarea acordurilor cadru cu furnizorii să fie în prezent în curs. Contractul pe anul 2017 se va putea încheia numai după aprobarea bugetului.

În ceea ce priveşte vaccinul rujeolic-rubeolic-oreion (ROR), utilizat pentru prevenirea îmbolnăvirii cu rujeolă, oreion şi rubeolă atât în cazul vaccinării de rutină a copiilor cu vârsta de 12 luni cât şi în cazul vaccinării copiilor cu vârsta de 5 ani şi 7 ani, există un stoc de 200.000 doze la nivel naţional.

Stocurile de vaccin diftero-tetano-pertussis acelular, poliomielitic inactivat ( DTPa – VPI), utilizat pentru prevenirea îmbolnăvirii prin difterie, tetanos, tuse convulsivă şi poliomielita pentru copiii cu vârsta de 6 ani,sunt epuizate din cauza faptului că în 2016 nu a fost achiziţionat, potrivit Ministerului Sănătăţii. În prezent, ministerul este în curs de derulare a procedurii de achiziţie.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici