Florian Bodog, ministrul Sănătăţii, anunţă o colaborare cu Institutul Pasteur din Franţa, pentru relansarea Institutului Cantacuzino

Florian Bodog, ministrul Sănătăţii a declarat că urmează o colaborare între reprezentanţii Institutului Pasteur şi cei de la Cantacuzino pentru o relansare a institutului de la noi din ţară. În momentul de faţă, Institutul Cantacuzino nu produce vaccinuri.

566 afișări
Imaginea articolului Florian Bodog, ministrul Sănătăţii, anunţă o colaborare cu Institutul Pasteur din Franţa, pentru relansarea Institutului Cantacuzino

Florian Bodog, ministrul Sănătăţii, anunţă o colaborare cu Institutul Pasteur din Franţa, pentru relansarea Institutului Cantacuzino (Imagine: Silviu Matei/ Arhiva Mediafax Foto)

"A existat o întâlnire între reprezentanţii Institutului Cantacuzino cu reprezentanţii Institutului Pasteur care au discutat posibilitatea aplicării unui proiect comun pe fonduri europene în vederea creşterii şi relansării Institutului Cantacuzino. Peste două-trei săptămâni, Institutul va intra oficial în organigrama Ministerului Sănătăţii", a declarat Florian Bodog, ministrul Sănătăţii.

În decembrie, anul trecut, printr-o ordonanţă a Guvernului, Institutului Naţional de Cercetare "Cantacuzino" a trecut din subordinea Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică şi Inovare în subordinea Ministerului Sănătăţii, cu patrimoniul şi personalul aferente. Finanţarea activităţilor desfăşurate de institut se va realiza din venituri proprii şi subvenţii acordate de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Sănătăţii.

"Trebuie investit mult. În acest institut nu s-a investit ani de zile. Au plecat medici de acolo. Nici nu mai e la Ministerul Sănătăţii. Fostul ministru al Sănătăţii l-a lăsat să plece, a vrut să scape de el şi l-a transferat la Ministerul Educaţiei. Ştiţi că Educaţia se ocupă doar de cercetare. Acest institut, dincolo de eventualele proiecte de cercetare, ar trebui să-şi reconsolideze şi alte atribuţii. Ştiu că domnul ministru pregăteşte un act normativ să-l readucă la Ministerul Sănătăţii. Nu e suficient să-l readuci la Ministerul Sănătăţii. Acolo trebuie şi fonduri, trebuie investit. Au plecat mulţi medici, specialişti... Trebuie recreată capacitatea de analiză, pentru că şi-a pierdut şi statutul de laborator de referinţă", declara, în luna noiembrie, premierul de la momentul respectiv, Dacian Cioloş.

Marţi, ministrul Sănătăţii a mai declarat că urmează să facă mai multe achiziţii pentru centrele de arşi, dar şi pentru formarea medicilor

"Am avut o întâlnire cu ambasadorul Franţei şi a fost itinerat interesul Franţei de a participa cu experienţa, expertiza şi bunele practici în programele noastre de guvernare, inclusiv în construirea de spitale regionale şi în reformarea sistemului de sănătate românesc. Am convenit să continuăm programul de formare de specialişti pentru centrul de arşi. Demarăm procedurile de achiziţie de studiile de fezabilitate pentru centrul de arşi de la Grigore Alexandrescu de la Timişoara. În acelaşi timp, vorbim de achiziţii de aparatură şi pentru centrul de arşi din Iaşi. În prima etapă vor pleca la formare medici de la centrul de chirurgie-plastică din Timişoara. Vom avea un program de formare de specialişti pentru radioterapie", a explicat Florian Bodog.

Ministerul Sănătăţii a demarat prin Banca Europeană de Investiţii procedura de achiziţie pentru cinci aparate de radioterapie urmând să fie cumpărate alte şapte.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici