Klaus Iohannis a semnat decretele de eliberare din funcţie şi trecere în rezervă a generalului Coldea

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat marţi că a semnat decretele privind eliberarea din funcţie şi trecerea în rezervă a generalului SRI Florian Coldea.

15402 afișări
Imaginea articolului Klaus Iohannis a semnat decretele de eliberare din funcţie şi trecere în rezervă a generalului Coldea

Florian Coldea va fi trecut în rezervă. Propunerea a ajuns la Klaus Iohannis

Update 18:10 Preşedintele a anunţat că a semnat decretele de eliberare din funcţie şi trecere în rezervă a generalului Coldea

''Tocmai am semnat cele două decrete care îl privesc pe Florian Coldea. Eliberarea din funcţie şi trecerea în rezervă'', a spus Iohannis într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni.

El a subliniat că acest caz a făcut ca în ultimele zile să se discute despre serviciile secrete, aspect pe care şeful statului l-a apreciat drept pozitiv.

Anterior, SRI a anunţat că verificările demarate în urma dezvăluirilor făcute de Sebastian Ghiţă şi a imaginilor publicate de acesta s-au finalizat, fiind întocmit un raport care clarifică toate aspectele vehiculate în spaţiul public privind activitatea lui Florian Coldea, "dar şi alte aspecte care ţin de activităţile unor cadre ale serviciului care au fost vehiculate public".

"Menţionăm că s-a desfăşurat o investigaţie complexă, minuţioasă, cu privire la toate afirmaţiile din mass-media din ultima perioadă, fiind analizate aspectele vizate. Persoanele verificate au oferit tot sprijinul, au prezentat documentele necesare şi au răspuns complet tuturor întrebărilor. În concluzia raportului, prezentat într-o şedinţă a Biroului Executiv al SRI, comisia specială a precizat că din activitatea domnului Coldea, supusă verificării, nu au rezultat elemente care să se constituie în încălcări ale legii sau normelor interne în vigoare. După prezentarea raportului, Biroul Executiv a decis repunerea în funcţie a domnului general-locotenent Florian Coldea. În cadrul aceleiaşi şedinţe, Prim-adjunctul Directorului a solicitat Directorului SRI, domnul Eduard Hellvig, eliberarea din funcţie şi punerea la dispoziţia şi nevoile instituţiei, după aproape 12 ani de când exercită această funcţie. Prim-adjunctul Directorului a prezentat motive ce ţin de demnitatea şi onoarea militară şi de riscul afectării grave a activităţii instituţiei", transmite SRI.

Ca urmare, directorul SRI a cerut preşedintelui României trecerea în rezervă a lui Florian Coldea, atribuţiile acestuia fiind preluate de Eduard Hellvig.

Decizia de retragere vine după ce săpătmâna trecută SRI a anunţat că Florian Coldea este suspus unor verificări, acesta fiind suspendat din funcţia de prim-adjunct al directorului SRI pe parcursul cercetărilor. Coldea a ocupat acestă funcţie timp de 12 ani.

Senatorul UDMR Attila Verestoy a declarat, marţi, referindu-se la cazul Coldea, că situaţia suspendării acestuia şi trecerii sale în rezervă, prin decret aflat la preşedintele Iohannis, impune implicarea Comisiei SRI pentru elucidarea acestor aspecte care au "zguduit" sistemul de securitate

„Din păcate, situaţia impune într-adevăr implicarea Comisiei SRI în a elucida care sunt aspectele reale care au zguduit un pic sistemul nostru de securitate", a spus Verestoy, membru al Comisiei de control a SRI.

Prim-adjunctul (suspendat) al directorului SRI, Florian Coldea a cerut trecerea în rezervă, propunerea fiind trimisă la Cotroceni pentru a fi semnata de preşedintele României. Decizia a fost luată chiar dacă verificările făcute în urma dezvăluirilor fostului deputat Sebastian Ghiţă au arătat că nu a încălcat legea, SRI propunând repunerea în funcţie.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici