Florica Bejinaru: 2010 este un an greu, cu multe probleme, dar şi ultimul în actuala formulă a CSM

Judecătoarea Florica Bejinaru a spus, luni, la şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii, că 2010 este un an cu dublă semnificaţie, urmând să fie unul greu, cu foarte multe probleme, dar şi ultimul în actuala formulă a CSM.

8 afișări
Imaginea articolului Florica Bejinaru: 2010 este un an greu, cu multe probleme, dar şi ultimul în actuala formulă a CSM

Florica Bejinaru: 2010 este un an greu, cu multe probleme, dar şi ultimul în actuala formulă a CSM

Florica Bejinaru a propus ca la raportul privind activitatea CSM din 2009 să fie adăugate şi o serie de propuneri pentru îmbunătăţirea activităţii Consiliului.

"Să predăm viitoarei echipe CSM un inventar curat şi clar, cu ceea ce s-a făcut şi nu s-a făcut", a spus Bejinaru, adăugând că în 2009 s-a lucrat mult, dar poate nu toate hotărârile Consiliului au fost cele mai bune şi ar trebui ca membrii să accepte greşelile pentru a le corecta.

Judecătoarea s-a referit la activitatea Consiliului din punct de vedere extern, arătând că deşi CSM este recunoscut şi respectat în Reţeaua Judiciară Europeană, în relaţia cu Uniunea Europeană Consiliul nu a reuşit să convingă în totalitate.

Ea a mai arătat că eşecul sistemului judiciar românesc nu este cauzat în totalitate de activitatea Consiliului şi a sugerat că CSM ar trebui să-şi formeze o echipă care să ştie să reprezinte activitatea sistemului judiciar şi o strategie pentru ridicarea mecanismului de monitorizare şi verificare.

În plan intern, Florica Bejinaru a arătat că au existat situaţii în care orgoliile persoanele s-au manifestat din exterior, părând că relaţiile dintre instituţiile din sistem ar fi ireconciliabile.

Judecătoarea a mai susţinut că CSM trebuie să rămână o instituţie legitimă, urmând să fie un an al activităţii curente şi a multor clarificări.

Bejinaru a mai sugerat că în anul care urmează este important să fie luată în discuţie de către Consiliu noţiunea de independenţă a magistraţilor, în sensul de independenţă individuală, arătând că în activitata sa CSM a întâmpinat foarte multe situaţii în care independenţa a ridicat probleme de interpretare.

Consiliul Superior al Magistraturii îşi alege, luni, noua conducere, mandatele preşedintelui CSM, judecătorul Virgil Andreieş, şi vicepreşedintelui, procurorul Bogdan Licu, încheindu-se în 12 ianuarie 2010.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici